ARICILIĞIN BAŞKENTİ MUĞLA’DA APİTERAPİK ÜRÜN EĞİTİMLERİ BAŞLADI

ARICILIĞIN BAŞKENTİ MUĞLA’DA APİTERAPİK ÜRÜN EĞİTİMLERİ BAŞLADI
Arıcılığın başkenti Muğla’da, Muğla Valiliği himayesinde başlatılan Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi kapsamında arıcılara nitelikli Arı ürünlerinin üretilmesi eğitimleri başladı.

Muğla Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Dr. Barış Ethem Süzek ve İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı il genelinde arıcılara yönelik başlatılan propolis, perga, arı zehri, ve polen odaklı genel arıcılık eğitimleri ile ayrıca Ana arı ve Arı sütü ihtisas eğitimleri hakkında Muğla Valisi Orhan Tavlı ’ya bilgi verdi.

Muğla’da kayıtlı yaklaşık 5 bin arıcılık işletmesinde 1 milyon koloni ile Çam Balı başta olmak üzere arı ürünlerinin üretildiğinin belirtildiği görüşmede yapılan üretimin kalitesinin artırılması ve katma değeri yüksek olan bal dışı arı ürünlerinin üretimin desteklenmesi amacıyla bu eğitimlerin başlatıldığını belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansının desteklediği, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Valiliği, Muğla Vakfı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Muğla Teknopark ortaklığında yürütülen Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi ile Muğla’da arıcılığının yeni bir döneme gireceğini Muğla’nın Çam Balının yanında Apiterapik arıcılık ürünleriyle de ülkemiz ekonomisine katkı sunacağını kaydetti.

Bazı arı ürünlerinin Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezinde ham madde olarak işlenebilmesi için ürüne özel üretim tekniklerinin kullanılması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Fethiye’de bulunan Arı Islah Merkezinde il genelinden seçilen genç arıcılara uzman personel tarafından ihtisas eğitimlerinin verildiğini 30 kişilik ilk gurubun eğitimi tamamladığını belirtti.

Görüşmede, sözleşmeli arıcılık ile üretilen apiterapik arıcılık ürünlerinin (propolis, polen, apilarnil, perga, arı sütü) soğuk zincir (frigo araç) ile tesise getirilerek işleme sürecine kadar uygun iklimlendirme koşullarında saklanacağı ve Katma değeri yüksek Apiterapik arıcılık ürünleri olarak piyasaya sunulacağı belirtildi.

Bu haber toplam 741 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.