AŞKIN VE GLADYATÖRLERİN KENTİ DÜNYA MİRASINDA

AŞKIN VE GLADYATÖRLERİN KENTİ DÜNYA MİRASINDA
MUSTAFA İNCİ Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen Stratonikeia antik kenti UNESCO tarafından Dünya mirası...

MUSTAFA İNCİ Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen Stratonikeia antik kenti UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alındı. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık “Stratonikeia antik kentini dünya mirası listesine alanlara çok teşekkür ederiz. Yatağan artık bir turizm kenti olmuştur” dedi.

UNESCO tarafından Türkiye’de 10 eser Dünya Mirası Geçici listesine alındı. 10 eser arasında Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan M.Ö 3 yüz yılda kurulan  Stratonikeia antik kenti de bulunuyor. Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia'yanın dünya mirası listesine alınması ilçede büyük sevinç yarattı. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık “ Burası ölümüne aşkın ve gladyatörlerin kentidir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınması bizleri çok mutlu etti. Herkese çok teşekkür ediyoruz.  Muğla’da artık sadece deniz ve plaj turizmi yapılmayacak. Stratonikeia antik kenti sayesinde kültür ve tarih turizmi de gelişmiş olacak. Antik kentte ki tarihi eserlerin gün yüzüne daha çabuk çıkması için ödeneklerin arttırılmasını istiyoruz” dedi.

Aşk kentinin hikayesi

Suriye hükümdarı Selevkos, erkek çocuğu Antiokhos Soterin’e çok düşkündür. Günün birinde Selevkos, güzelliği dillere destan durumda olan Stratonikeia ile izdivaç eder . Antiokhos büyümüş, delikanlı olmuştur. Üvey annesine derin bir aşk duyar. Ama bunu kimselere açıklayamadığından ve açamadığından hastalanır. Kral, doktor Erasistratos’u erkek çocuğunu iyileştirmekle görevlendirir. Doktor , her geçen gün delikanlının derdini anlar. Kralı duyacaklarına hazırlamak amaçlı “Oğlunuz, karıma âşıktır. İyileşemez kralım.” der.Kral, “Aramızda bu civarı haklar ve kardeşliğe karşın biricik oğlumun iyileşmesi amaçlı karınızı sunmak özverisini esirgiyor musunuz?” diye sorar. Doktor, ” Laf delegasyonu oğlunuz, karınız Stratonikeia’ya âşık olsaydı, karınızı oğlunuza bırakmak özverisinde yer alır muydunuz kralım?” diyince; Kral, “Keşke oğlumun rahatsızlık sebebi bu olsaydı. Değil karım, tahtımı, tacımı da bırakırdım.” der. O süre doktor, gerçeği söyler. Kral da halkı tapınağa toplayıp tahtını ve karısını erkek çocuğuna bıraktığını yorumlar . ileri ki zamanlarda Antiokhos, Batı Anadolu’yu egemenliği altına alır ve burada eşi Stratonikeia yerine bir il kurar. Bu sebeple Stratonikeia, İlk Dönem süresince bir aşk şehri olarak anılır.

Gladyatör kenti

Stratonikeia antik kenti aynı zamanda Roma döneminde gladyatör kenti olarak bilinir. Bölgede yapılan kazılarda bin 800 yıl öncesine ait gladyatör mezarları bulundu. Roma döneminin ünlü gladyatörlerinden Khrysos, Vitalius, Khrysopteros, Amarios, Eumolos, Droseros ve Akhilleus adlı savaşçıların mezar stelleri bulundu.

Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.