Baro başkanından sert tepki

Baro başkanından sert tepki
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu’nun Başkanlık sistemi ve nükleer santraller ile ilgili açıklamalarına sert yanıt veren Muğla Baro Başkanı...

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu’nun Başkanlık sistemi ve nükleer santraller ile ilgili açıklamalarına sert yanıt veren Muğla Baro Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan, "Başkanın beyan ve tutumunun Hukukta ve özellikle İdari Yargıda yeri yoktur. Sevgili hocalarımızın fakültede öğrettiği gibi yaptığı ‘hukuksal gaf’tır.” dedi.

Baro Başkanı Gürkan tarafından yapılan yazı açıklamada, yüksek yargı organlarının başkanlarının ülkenin yönetim sistemleri hakkında düşünce açıklamaların doğal olduğunu belirten Muğla Baro Başkanı Av. Gürkan, “Ancak bunu yaparken ‘siyasetin özellikle de denetlemekle görevli olduğu yürütmenin peşine takılmak’ biçiminde algılanmaktan kaçınması zorunludur.  Bu öncelikle temsil ettiği camiaya karşı görevidir.” diyerek şöyle devam etti:

“Sayın Başkanın ‘Başkanın kendi demokrasisini oluşturacağını’ vurgulayan, ‘Meclisin yetkilerini salt yasa yapmakla tarif eden’ ve sonrada ‘Değişiklikten bir şey kaybetmezsiniz. Beğenmezseniz geri değiştirirsiniz, ama bir yapın bakalım, ondan sonra görün.’ demesi, hem yerinde değildir hem de doğru değildir. Belirtelim ki ‘Demokrasi’ hiçbir sistemde hiç kimsenin kendisine göre oluşturduğu bir sistem değildir. Demokrasi bir evrensel değerdir.”

Gürkan, açıklamasında Türkiye’nin tarihsel bakımdan bile  uzun sayılabilecek bir sürede oluşmuş, Demokratik Parlamenter Sistem birikimini,  bir kalemde “hele bir başkasını deneyelim, olmazsa döneriz” diye hiç kimsenin çöpe atamayacağını belirterek şunları söyledi:

 “Beğenmezseniz dönersinizde, geçen zamanı millete nasıl iade edersiniz? Adalet iade edemeyeceği şeyi kimsenin elinden almamalıdır.  Sayın Başkanda iade edemeyeceği yılların feda edilmesini önermemelidir. Millet anayasal sistemlerin ‘kobay’ı değildir. Bunlardan daha vahim olanı, başkanın ‘Ne varsa durduruyoruz. Yok, durdurma yok artık. İlerleme var. Ben espri yapıyorum siz ciddiye alıp yazıyorsunuz. Devletin, milletin lehine ne varsa yapılacak. Bunun lamı cimi yok. Öyle bir şey mi var? Onu durdur, bunu durdur. Durdurduk ne oldu? Bir şey görelim, beğenmezsek...’ sözleridir. Yüksek Danıştay’ımızın Sayın Başkanı, İdari yargının önünde olan, olması muhtemel bulunan konularda şaka-espri yapamaz. Kendileri ‘Durdurduk ne oldu?’ diyorlar… ‘Hukuk Devleti’ olduk Sayın Başkan… Hukuk dünyasında Justinianusdan beri ‘Devlete hiçbir şey yasalara saygılı olmak kadar yakışmaz’ denir.”

Danıştay Başkanı’nın nükleer santraller ile ilgili sözleri için “Konu nükleer santrallerin yapımına karşı açılacak olası davada yürütmenin durdurulup durdurulmayacağına konusudur. İdarenin temsilcisi Sayın Bakanın önünde Sayın Danıştay Başkanının bu beyanı hepimizin içini acıtmıştır.” Diyen Baro Başkanı Gürkan, “Şimdi soruyoruz: ‘Şaka yollu söylediği’ AA tarafından belirtilse de Danıştay Başkanı  böyle demişken,  davaya bakan hangi  yargıç etki altında kalmayacaktır? Yargıçlarda insandır.. Önce onlara büyük haksızlık edilmiştir. İdari yargıda Yürütmeyi durdurma fiilen yasaklanamaz. Bu beyan ve tutumun: Hukukta ve özellikle İdari Yargıda yeri yoktur. Sevgili hocalarımızın Fakültede öğrettiği gibi bu bir ‘hukuksal gaf’tır. Yani BPH (Büyük Prensip Hatası )… Dileriz öyle kalır.” diye kaydetti.

Bu haber toplam 648 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.