Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısında Birlik Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras yönetiminde İzmir'de gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, SGK borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“BELEDİYE YÖNETİMLERİ, SGK BORÇLARIYLA, VERGİ BORÇLARIYLA MI UĞRAŞSIN?”

Büyükşehir modern ve güvenli yol çalışmalarına devam ediyor Büyükşehir modern ve güvenli yol çalışmalarına devam ediyor

Başkan Aras, “Biz bu hizmetleri gerçekleştirmeye çalışırken belediye yönetimleri olarak özellikle bir taraftan da birikmiş SGK borçlarıyla, vergi borçlarıyla hükümetimizin bu konuda aldığı kararlarla giderek sıkışmış durumdayız. Tabii ki belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kuruluşlar olarak görmek çok yanlış. Aslında bakarsanız SGK alacakları 900 milyar lira civarındadır. Belediyelerin SGK'ya olan borçları ise sadece 90 milyardır. Yani bunun yüzde 10'udur. SGK alacaklarının yüzde 10'unu oluşturan belediye borçlarının sanki ülke ekonomisine bu kadar zarar veriyormuş veya batırıyormuş gibi algı yaratılarak belediyelerin üzerine gelinmesi aslına bakarsanız büyük bir haksızlıktır. Bu konuda ilgilileri, yetkilileri sizlerin adına tekrar bir uyarmak istiyorum. Tekrar dikkatlerini çekmek istiyorum. Çünkü belediyelerimizin mali durumlarının bozulması ülkedeki genel ekonomik gelişmelerin sonucudur. Belediyeler kendi hallerinde bu ekonomik durumlarını bozmuş değillerdir. Borçlarını ödeyemiyorlarsa eğer bilin ki ya maaş ödüyordur ya da vatandaşa hizmet götürmeye çalışıyordur. Yaklaşık 25-30 yıldır belediye gelirlerinde en ufak bir iyileşme yapılmadan bir taraftan da yükü artmış durumdadır. Özellikle akaryakıtın son yıllarda geldiği durum yine personel giderlerinin artışı aynı zamanda mal, hizmet giderlerinin önlemez artışı, ülkedeki bütün diğer girdiler gibi belediye girdilerini de arttırmış durumdadır. Belediyelerin gelirleri aynı kalırken bir taraftan giderlerinin bu kadar yüksek bir şekilde çarpan şekilde artması belediyelerin mali açıdan yönetilemez hale getirmiştir. Şimdi başkanlarımız ne yapsın? Belediye yönetimleri ne yapsın? Belediye yönetimleri, SGK borçlarıyla, vergi borçlarıyla mı uğraşsın? Yoksa vatandaşın giderek artan ihtiyaçları karşılamaya mı çalışsın?” dedi.

"BELEDİYE GELİRLERİNİN ARTTIRILMASI ÖYLE ATLA DEVE İŞLER DEĞİL"

Belediye gelirlerini arttırıcı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Başkan Aras, “Karar vericilerin üzerine düşen, hükümetimizin üzerine düşen; kesinlikle belediye gelirlerini arttırıcı önlemler almaktır. Bu konuda Türkiye Belediyeler Birliğimiz yine aynı şekilde bizler de sık sık yaptığımız görüşmelerde ilgili bakanlarımıza, karar vericilere sürekli bunları iletiyoruz. Çok da uğraşmaya gerek yok. Bir gecelik kararnamelerle neler değiştirilebiliyor şu andaki yönetim şekliyle ülkemizde. O yüzden belediye gelirlerinin arttırılması öyle atla deve işler değildir. Çok kolay. Ben buradan çok küçük bir örnek verebilirim. Yol bizim işimiz, otopark bizim işimiz. Ama motor taşıtlar vergisinden bir kuruş bile bize yansımıyor. En azından küçük bir yüzde verseler orada belediyelerimize ciddi bir gelir elde etmiş oluruz. Bir taraftan biz ürettiğimiz mal ve hizmetler için aynı şekilde KDV ödüyoruz. Araç alınca KDV ödüyoruz. Mazot alırken KDV ödüyoruz. Biz bunun karşılık ticaret yapmıyoruz. Bu KDV bizim üzerimize tekrar yük olarak vergide binmektedir. En azından bu konularda yapılacak düzenlemeler bizim vatandaşa karşılıksız hizmetlerimizi daha da arttıracaktır. Bunlar sadece birkaç küçük örnek” diye konuştu.

"SADECE TURİSTLERE YÜKLENECEK BİR KENT VERGİSİYLE BU İŞLER DE BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZÜLEBİLİR"

Başkan Aras, “Bizler Kıyı Ege Belediyeler Birliği'yiz ama Ege'nin dışında, kıyı dışında da üye belediyelerimiz Özellikle turizmle uğraşan kentlerde, nüfus değişimi gösteren kentlerde nüfusu 100 bin olan bir kentte 1 milyon civarında turist geliyor. 100 bin liralık bir geliri olan bir kenti düşünün. Özellikle yaz sezonunda 1 milyon olarak bunu harcamak durumunda kalıyor. Altyapıya baskı oluşuyor. Tabii ki doğal kaynakların da son dönemlerde azaldığını düşünürseniz buralarda ciddi problemler yaşanıyor. Ama buna rağmen burada da bir iyileştirme yapılmıyor. Bu da çok kolay aslına bakarsanız. Burada da sadece turistlere yüklenecek bir kent vergisiyle bu işler de büyük ölçüde çözülebilir. Ama bu basit adımlar atılmıyor maalesef. Biz de sizlerin aldığımız güçle özellikle bu lobiyi Ankara'da arttırarak devam ettireceğiz ki belediye gelirlerine bir an önce el atılsın ve belediyelerin idari ve mali yapıları güçlendirilsin. İstihdam meselesinde de belediyelerin üzerinde çok ciddi bir baskı var. Özellikle genç kardeşlerimiz, iş bulamayan kardeşlerimiz belediyelerin kapısında kuyruk olmuş durumda. En ufak bir ilana çıkıyorsunuz 3 kişi, 3 bin kişi başvuruyor. Bütün bunlar belediyelerin idari ve mali yapısını yeniden gözden geçirilmesini, yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını gerekmektedir diye değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BERİTAN YÜCEL