BAŞKAN ERÇELİK: “EKMEĞİMİZ VE AŞIMIZ İÇİN BURADAYIZ”

BAŞKAN ERÇELİK: “EKMEĞİMİZ VE AŞIMIZ İÇİN BURADAYIZ”
.

Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy Mahallesinde Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahası için Akbelen Ormanı‘nda üçüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı. Santralde ve maden işletmelerinde çalışan çok sayıda işçi de eşleri ve çocuklarıyla keşfin yapılacağı alanın yakınında toplandı. TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 2’sini, Ege Bölgesi’nin yüzde 16’sın üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Ekmeğimiz ve aşımız için buradayız” dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kömür madeni için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) tahsis ettiği Akbelen Ormanı için üçüncü kez keşif yapıldı. KARDOK adlı dernek tarafından söz konusu tahsisin kaldırılması için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açılmış, mahkeme de bölgede bilirkişi tarafından keşif yapılmasına karar vermişti. En son 1 Mart 2022 tarihinde yapılan keşfi iptal eden mahkeme heyeti, bölgede yeni bir keşif yapılmasına karar vermişti.

Yeni keşif kararı üzerine mahkeme heyeti ve bilirkişilerden oluşan ekip, sabahın erken saatlerinde bölgeye geldi. Keşif sırasında heyete YK Enerji yöneticileri, davayı açan KARDOK derneğinin yetkililerinin yanı sıra mahkemenin konunun taraflarından biri olarak belirlediği TES-İş ve Maden-İş sendikalarının yöneticileri de katıldı.

Santralde ve maden işletmelerinde çalışan çok sayıda işçi de eşleri ve çocuklarıyla keşfin yapılacağı alanın yakınında toplandı. Sabah erken saatlerden itibaren alana gelen işçiler ve aileleri, “İş yoksa barış da yok”, “Zeytin bizim, kömür bizim, santral bizim”, “Babamın işine dokunma” yazılı pankart ve dövizleriyle bilirkişi heyetini karşıladı.

Alanda gazetecilere bir açıklama yapan TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Rusya-Ukrayna savaşının ardından ortaya çıkan enerji krizi nedeniyle Avrupa’nın yeniden kömür santrallerini açtığını buna karşın Türkiye’de kömür santralleri kapansın demenin yanlış olduğunu söyledi. “Zeytin de bizim kömür de bizim, santral de bizim” diyen Erçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz yönetmeliklere uygun çalışan bir santraliz. Biliyorsunuz Türkiye’de bir süre önce termik santraller yönetmeliklere uygun olmadığı için kapatılmıştı, o dönemde kapatılmayan bir santraliz çünkü çevre ile ilgili tüm yönetmeliklere uygun çalışıyoruz. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 2’sini, Ege Bölgesi’nin yüzde 16’sın üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Ekmeğimiz ve aşımız için buradayız.”

Santralde çalışan bir işçi, “Santralde çalışan biz işimizin ekmeğimizin peşindeyiz, madenimizi kullanmak istiyoruz yerli üretim, kendi madenimiz varken neden yurt dışından getirelim. Santraller çalışmazsa Ege Bölgesinin elektriği karşılanmaz. Zeytini bahane ediyorlar. Her yerde zeytin var ama her yerde kömür yok” dedi.

Bu haber toplam 1728 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.