BAŞKAN GÜRÜN'DEN DENİZOVA GES PROJESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: "VALİLİK BİRDEN ÇEVRECİ OLDU"

BAŞKAN GÜRÜN'DEN DENİZOVA GES PROJESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: "VALİLİK BİRDEN ÇEVRECİ OLDU"
Muğla'nın Menteşe ilçesi Denizova Mahallesi yapılması planlanan ve 5 Kasım 2020’de ÇED gerekli değildir kararı verilen Denizova Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi için alanda bulunan anıt ağaçların kesildiği iddia edilmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Bütün valilik kurumlarının izni var. 8 anıt ağacını tespit ettirdik. Birden valilik çevreci oldu. Şuanda inşaatı durdurdu. Ama şunu söyleyeyim savcılığa ve mahkemeye müracaat ettik" dedi.

BERİTAN YÜCEL

Muğla'nın Menteşe ilçesi Denizova Mahallesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (MUSKİ) tarafından mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olan kayıtlı 178 bin 593,91 metrekarelik alanın 100 bin 986 metrekarelik (10 hektar 986 metrekare) kısmında 5 MWe kapasiteli Güneş Enerji Santrali Projesi yapılması planlanıyor.

Denizova Güneş Enerji Santrali Projesine Ekim 2020'de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Geçtiğimiz günlerde Denizova'da GES projesi için anıt ağaçların kesildiği iddiaları tepkilere neden olmuştu.

8 AĞAÇ “ANIT AĞAÇ" OLARAK TESCİLLENDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nce tepkilerin ardından yapılan açıklamada, toplam 174 bin 439 metrekare olan arazi için Muğla İl Tarım Müdürlüğüne yapılan başvuru sonucu 14 Temmuz 2020  tarihinde 96 bin 832 metrekarelik kısımın tarıma uygun olmayan elverişsiz marjinal arazi olarak belirlendiği, Tarım il Müdürlüğünün belirlemeleri üzerine bölgede Anıtlar Kurulu yetkilileri tarafından incelemeler yapıldığı ve burada bulunan 8 ağacın “Anıt Ağaç" olarak tescillendiği ifade edilmişti. Tescillenen ağaçların işaretlendiği, proje kapsamında herhangi bir işlem uygulanmayacağı ve oldukları yerde korunmaya devam edecekleri kaydedilmişti. Kalan diğer ağaçlar için Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden “Tapulu Kesim” izni alındığı açıklanmıştı.

“SAVCILIĞA VE MAHKEMEYE MÜRACAAT ETTİK”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, alanda çalışmaların durdurulmasına tepki gösterdi. Tüm izinlerin alınmasına rağmen çalışmaların durdurulduğunu ve konuyla ilgili savcılığa başvurunun yapıldığını söyleyen Başkan Gürün, "Yine kendi yerimiz olan her türlü izni alınmış 5 MW’lık bir Güneş Enerji Santrali kurmak istedik. İhalesini yaptık yer teslimini yaptık, bütün valilik kurumlarının izni var, anıt ağaçları tespit ettirdik, 8 anıt ağacı ayırdık diğer 120 küsur ağacı keseceğiz ama birden valilik çevreci oldu. Şuanda inşaatı durdurdu. Ama şunu söyleyeyim savcılığa ve mahkemeye müracaat ettik. Çünkü durdurması için hiçbir neden yok. Onunla mücadele ediyoruz. Her şey hazır hiçbir makul gerekçe olmadan şuanda yazıyla durduruldu. Başlangıçta yazıda gelmeden durdurdum dedi ve jandarma gönderdi" dedi.

Bu haber toplam 1863 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum