BELEDİYE ÖNÜNDE “ÇİMENTO FABRİKASI” TARTIŞMASI

BELEDİYE ÖNÜNDE “ÇİMENTO FABRİKASI” TARTIŞMASI
.

BERİTAN YÜCEL

 ***Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına verilen ruhsatın iptali için bir araya gelen çevreciler Menteşe Belediyesi önünde çağrılarını yeniledi. Çevrecilerin ve yöre halkının tepkilerinin büyümesinin ardından belediye önünde, belediye personelleri ve çevreciler arasında tartışma yaşandı.

*** Muğla’ya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çimento Fabrikasına karşı mücadele veren köylülerin temsil heyetiyle Menteşe Belediyesi’nde bir araya geldi. Görüşmeden sonra açıklama yapan çevreciler, CHP’li Torun’un 2 hafta içinde Çimento Fabrikası konusunu tamamen bitireceklerine dair açıklama yaptığını kaydettiler.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen MUÇEP Menteşe Meclisi,​ Deştin Çevre Platformu ve ​​Bayır Çevre Komitesi Çimento Fabrikası’na verilen yapı ruhsatının biran önce iptal edilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

whatsapp-image-2022-06-14-at-20-33-38.jpeg

“BİZE VERİLEN SÖZÜN 18’İNCİ GÜNÜNDEYİZ, YAPI RUHSATI HALEN İPTAL EDİLMEDİ”

Deştin Çevre Platformu adına basın açıklamasını okuyan Gamze Çetinkaya, Çimento Fabrikası Projesine karşı yaşam alanlarını korumak için altı aydır mücadele etiklerini kaydetti. Çetinkaya, “64 gündür de Bayır direniş çadırında gece-gündüz nöbet tutuyoruz. Çimento Yıkım Projesinin durdurulması için ilk yapılması gereken iş Menteşe Belediyesi tarafından verilmiş yapı ruhsatının iptalidir. Yapı ruhsatının iptali Muğla’mız için hayati önemdedir.

17 Mayıs 2022 tarihinde Ankara’da TBMM’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. Derdimizi anlattık. Menteşe Belediyesi’nin vermiş olduğu Yapı Ruhsatının iptalinin Muğla’mız için ne kadar hayati bir karar olduğunu anlattık. Desteğini aldık. Daha sonra 27 Mayıs 2022 tarihinde CHP İl binasında CHP Doğa hakları ve Çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç basının ve bizim önümüzde bir hafta on gün gibi bir süre içinde amasız fakatsız sorunun çözüleceğini söyledi. 10 Haziran 2022 tarihinde de Muğla CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’nu ziyaret edip, beklentimizi dile getirdik. Bugün, bize verilen sözün 18’inci günündeyiz. Yapı ruhsatı halen iptal edilmedi ve Çimento Yıkım Projesi hızla devam ediyor.

5555.png

“MÜCADELEMİZ ÇİMENTOCU ŞİRKET MUĞLA’YI TERK EDENE KADAR SÜRECEKTİR”

Bugün CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un Menteşe Belediyesi’ni ziyaret edeceğini öğrendik. Derdimizi ona da anlatmak ve desteğini almak için bizlerde Menteşe Belediyesi önünde olacağız. Mücadelemiz çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar sürecektir” dedi.

SLOGAN ATARAK MENTEŞE BELEDİYESİNE YÜRÜDÜLER

Basın açıklamasının ardından çevreciler ve yöre halkı “Deştin çayı özgür akacak”, “çimentocu şirket Muğla’yı terket” sloganları atarak Menteşe Belediyesi önüne yürüdüler. Menteşe Belediyesi önünde sloganlarını yineleyen çevreciler ve yöre halkı ruhsatın iptali için Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e bir kez daha çağrıda bulundu. Yöre halkının tepkilerini dinleyen Başkan Gümüş, “ben hak, hukuk ve adalet diyen bir partinin belediye başkanıyım. Hukukun dışına hiç çıkmadım. Bu projenin çevreye zararı yoktur diyen kurum Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğüdür. Hep beraber oraya gidelim. Çevre ve Şehircilik’ten ÇED olumlu raporu olmasa ben ruhsat verebilir miyim? Ben hukuken en son noktada kamu görevimi yerine getirdim” dedi.

2.png

ARBEDE YAŞANDI

Çevrecilerin ve yöre halkının tepkilerinin büyümesinin ardından Menteşe Belediyesi önünde belediye personelleri ve çevreciler arasında tartışma yaşandı. kısa sürede yaşanan arbedede polis ekipleri ve zabıta ekipleri olaya müdahale etti. Tarafların kısa sürede sakinleştirilmesiyle tartışma son buldu.

CHP’Lİ TORUN ÇEVRECİLERİ DİNLEDİ

Bir dizi ziyaretler için Muğla’ya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Çimento Fabrikasına karşı mücadele veren köylülerin temsil heyetiyle Menteşe Belediyesi’nde bir araya geldi.

“2 HAFTA İÇİNDE TAMAMEN BİTİRMİŞ OLACAĞIZ”

Görüşmelerin ardından açıklama yapan çevreciler, CHP’li Torun’un “Çimento Fabrikasını tekrar kurulamayacak şekilde hukuki olarak üzerinde çalışıyoruz. Bu yüzden süreç uzamış durumda. 2 hafta içinde tamamen bitirmiş ve yerli halkı Çimento Fabrikası’ndan kurtarmış olacağız” dediğini aktardı.

44.png

Bu haber toplam 2197 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.