Beyannameler Sandığa Ne Kadar Yansır

Beyannameler Sandığa Ne Kadar Yansır
Seçimlere bir haftadan kısa zaman kaldı artık milletvekili adayları son bir enerji ile seçmeni ikna etmek için sahada çalışmalarını sürdürüyor. Gelin...

Seçimlere bir haftadan kısa zaman kaldı artık milletvekili adayları son bir enerji ile seçmeni ikna etmek için sahada çalışmalarını sürdürüyor. Gelin görün ki yayın yasakları nedeniyle çok fazla yorum yapma şansımız yok. Adayların ziyaretleri ve söylevlerini sizlere sayfalarımızda aktarmaya devam ediyoruz.

***

Haziran seçimleri siyasi partilerin seçim beyannamelerinin vaatlerinden çok kimin beyannamesi daha iyi veya daha iyi anlaşıldı, tartışmaları ile birlikte bitti. 7 Haziran seçimlerinden iktidar çıkmayınca ve koalisyon hükümeti kurulamayacağı anlaşılınca tekrar seçim gündeme geldi. 1 Kasım tekrar seçimin tarihi belli olunca seçim beyannamesi veya seçim bildirgeleri siyasi partiler tarafından açıklandı. 2002 milletvekili seçimlerinden 7 Haziran seçimlerine kadar seçim bildirgeleri çok gündem olmazdı. AK Parti’nin başında karizmatik bir lider olarak hem halka hem teşkilatlarına verdiği güven seçim bildirgelerini alt üst ediyordu. Millet ve seçmen AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına son derece güveniyordu.

***

Bir anımı anlatmak istiyorum, bu konu ile ilgili. İstanbul'da bir yakınımın evinde misafir olarak bulunuyorum. Ev sahibinin ders çalışmak istemeyen ortaöğretime giden oğullarına devamlı şekilde 'oğlum ders çalış, oğlum ders çalış' diye baskı yapılıyordu. Oğlan ders çalışmak için odasına gidip gelmesi 10 dakika sürmeden geldi. Ben de 'bizim çocukluğumuzda ders çalış, ders çalış diye söylemezlerdi’ dedim ve kim çıkardı bu ders çalış lafını demeye kalmadan; oğlan hemen cevap verdi: Babam kim olacak?

Şimdi bu beyanname işini kim bu kadar ciddi şekilde ortaya çıkardı? 7 Haziran seçimlerinde beyanname, gündem galibi CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dur. 7 Haziran seçimlerinde meclise giren partilerin hepsi ‘biz kazandık veya biz başarılı olduk’ açıklamalarına bakarsak kaybedeni olmayan bir seçim yaşadık. Gerçi kazananda olmadı bu seçimde. 7 Haziran beyannamelerinin muhalefet partileri açısından en önemli hedefi AK Parti'yi iktidardan düşürmekti.

***

Seçim beyannamelerinin galibinin CHP olduğu bir gerçektir. 7 Haziran seçimlerinde bütün muhalefet partileri CHP'nin vaatlerini kopya etmeye çalıştılar. Hatta AK Parti bile CHP’nin seçim beyannamesi salvolarına cevap vermeye çalıştı. 2002 seçimlerinden 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar seçim beyannameleri fazla gündem olmuyordu. Çünkü AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karizması ve kadrosu vatandaşa ve seçmene güven veriyordu. Ezici bir liderlik kişiliği beyanname üstünde hizmet ve gayret edileceği güveni vermekte idi. Bu güven karşılığı hizmetler yapıldı. 7 Haziran seçimlerine kadar ülke genelinde AK Parti hem yerel hem genel seçimlerden iktidar başarısı ile çıktı. AK Parti’nin başarılı olamadığı kıyı şeridinin merkez noktası ise Muğla. CHP’nin ezici üstünlüğü ile sonuçlanan yerel seçimler genel seçimlere de bir nebze ayna tuttu. Oy oranları değişmesine karşın Muğla’da milletvekili dağılımı değişmedi.

***

7 Haziran seçimlerinde AK Parti ilk defa liderinden yoksun girdiği seçimden birinci parti olarak çıktı. Ancak tek başına iktidar partisi olarak galip çıkamadı. CHP'nin 7 Haziran seçim bildirgesi etkili oldu. CHP AK Parti’yi bildirgesinde emekliler, Asgari ücret üzerinden vurmaya çalıştı. Kısmen de başarılı oldu. Seçimlere bir haftadan kısa zaman kaldı. Tüm partilerin paylaştıkları bildirgeler ekonomik tabanlı. Bu seçimin ana argümanı ekonomi! Kimin ekonomik vaatleri etkili olacak bunu Pazar akşamı öğreneceğiz. Ben çıkacak sonuçtan yine bir hükümet çıkacağını düşünmüyorum.

Bu haber toplam 525 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.