Bilimsel Veri Kimin Umurunda!

Bilimsel Veri Kimin Umurunda!
7 Haziran seçimlerinde ülke geneline olduğu gibi Muğla’da da binlerce genç ilk kez oy kullanmıştı. Genç oylarında da AK Parti birinci olmakla beraber,...

7 Haziran seçimlerinde ülke geneline olduğu gibi Muğla’da da binlerce genç ilk kez oy kullanmıştı. Genç oylarında da AK Parti birinci olmakla beraber, orta ve ileri yaşlılara göre gençlerdeki oranı belirgin şekilde daha düşüktü. Aslında sosyolojik olarak incelenmesi gereken asıl unsur Muğla’da ilk kez oy kullananların neden AK Parti’yi tercih ettiği. Sırtını bilime dayayan bilimsel verilerle çalışan siyasetçi sayısı neredeyse yok gibi. Başarıyı getirecek öngörü ve toplum refleksleri kimler analiz ediyor?

***

Geçtiğimiz günlerde yüksek lisansını tamamlayan bir sosyolog arkadaşımla Muğla üzerine sohbet ettik. Anlattıkları ve çizdiği resim çok ilginçti.  Benimle paylaştığı bu bilgileri teğit etmek istediğimde başka bir sosyoloji yüksek lisans öğrencisinin tezi dikkatimi çekti. “Muğla’da seçim sonuçları ve Siyasi Eğilimler”  Merakla henüz tamamlanmamış tez çalışmasını alarak okumaya başladım. Beni şaşırtan ve bir o kadar da ilgimi çeken verilere ulaştım.

***

Aslında tez çalışmasını özetlemek basit Muğla’da siyasetin ve geleneklerin bir haritası çizilmiş. Akıllı siyasetçiler bu haritayı önlerine alıp propaganda çalışmalarını haritada ki verilere göre yaparlarsa başarıya ulaşmamaları imkansız. Muğla ili nüfus olarak ülke nüfusunun sadece yüzde 1,15’ini oluşturuyor. Yani başka bir değişle bu harita sadece Muğla’da işe yarar. İlginç olansa Muğla’nın nufüs artış hızının yüzde 11,4 olması. Zira ülke artış hızımızın yaklaşık yedi katı. Bu artış hızının sadece doğumlarla olmadığının açık bir göstergesi. Muğla son yıllarda yoğun göç alan bir şehir.

***

Muğla’da nüfusun yüzde 43,6’sı ilçe merkezlerinde yüzde 56.1 ise belde ve köylerde yaşıyor. Bu tabloya hemen bakarak Muğla da siyaset yapanlar kırsal alanda siyaset hazırlıkları yaparak hata yapıyor. İşte ilk ve en büyük hata bu! Zira belde ve köylerin yaşam tarzları ve değer yargıları ile incelemek kimsenin aklına gelmiyor.

***

Bazı ilçelerde ise nüfus yoğunluğu ilçe merkezlerinde bulunuyor. Bunlar büyüklüklerine göre ise şöyle, Fethiye, Menteşe, Milas ve Bodrum. Seçmen sayısına göre baktığımızda da Bodrum, Fethiye, Milas ve Menteşe ilk başı çekiyor. Bu dört ilçenin seçmen sayısı toplamı 395 bin 747. Toplam seçmen sayısının yüzde 59,45’ini oluşturuyor. Yani seçim sonuçların da bu dört ilçe söz sahibi.

***

İlginç olan bu ilçelerin belde yada köyleri aslında şehir merkezlerini aratmayacak kadar kentleşmiş. Şimdi Bodrum’un Turgutreis Mahallesi ile il merkezi Menteşe’de Emirbeyazıt mahallesini birbirinden ayırmak pek mümkün değil. Yani her ne kadar seçmen köylerde ve beldelerde görünse de sahil bölgelerinde belde ve köyler aslında kentleşmiş ve kent refleksini gösteren yerler.

***

İl genelinde seçmenlerin üçte birini 25 yaş altı seçmenler oluşturuyor. Peki hangi milletvekili adayı üçte birlik seçmene yönelik çalışma yapıyor?   Milletvekili adayları ya kendilerinin yada partilerinin kendileri için belirlediği programlara katılarak ev, kahve, STK ve esnaf ziyareti yapıyor. Aslında seçmene verebildikleri çok fazla bir mesaj da yok.

***

Her koşulda hayatın her alanında bilimle iç içe olanlar kazanır. Peki hangi milletvekili adayı bilimsel verileri önüne alarak çalışmalarını ve propagandasını buna göre hazırlıyor Muğla’da? Yada hangi siyasi parti teşkilatı milletvekili adayları için hazırladıkları çalışmalarda bu verileri göz önüne alıyor? Ben bu iki sorunun da cevabını bilmiyorum bir bilen varsa söylesin.

Bu haber toplam 451 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.