Bodrum’da Lüks Sitede Kaçak Yapı Yıkımı

Bodrum’da Lüks Sitede Kaçak Yapı Yıkımı
Bodrum'un Akyarlar Mahallesi’nde, yaklaşık 120 hanenin bulunduğu Güneştepe Sitesindeki binalara kaçak ve ruhsatsız olarak inşa edilen eklenti yapıların yıkımı, Bodrum Belediyesi ekipleri tarafından başlatıldı.

Turizm Cenneti Bodrum'da 2024 yılında 116 kaçak yapı yıkıldı. 2025 yılında ise yıkım kararı verilen 552 yapıdan 67’si yıkıldı ve 690 yapı ise mühürlendi.

2025 yılının ilk 7 ayında kaçak yapılara 212.559.970 TL para cezası kesildi

Turizm Cenneti Bodrum’da kaçak yapılaşmayla mücadele kesintisiz sürüyor. 2024 yılında 116 kaçak yapı yıkıldı. 2025 yılında ise yıkım kararı verilen 552 yapıdan 67’si yıkıldı ve 690 yapının ise mühürlendiği bildirildi.

Son olarak Bodrum’da bir sitede binalara kaçak ve ruhsatsız olarak yapılan eklentilerin yıkımına başlandı. Site sakinleri, yıkım sıralamasında adaletsizlik olduğunu öne sürdü.

Bodrum'un Akyarlar Mahallesi’nde, yaklaşık 120 hanenin bulunduğu Güneştepe Sitesindeki binalara kaçak ve ruhsatsız olarak inşa edilen eklenti yapıların yıkımı, Bodrum Belediyesi ekipleri tarafından başlatıldı. Yıkımı planlanan dört yapı olduğu bildirildi.

Ekipler ilk olarak, sitedeki bir binanın yanına inşa edilen 30 metrekarelik kapalı alanın yıkımını gerçekleştirdi. Yıkımı yapılan yapı sahipleri ise yaptıkları açıklamada şunları söylediler: “Buradaki yıkımlarda adaletsizlik yapılıyor. Sitede çok sayıda kaçak yapı var. Çok daha eski kaçaklar var ama bizim kış bahçesi olarak yaptığımız kapalı alandan başladılar. Diğer kaçaklara dokunmuyorlar.”

690 İnşaat Mühürlendi

Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 32. Maddesi’nde belirtilen ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılarla ilgili yaptırımları titizlikle uyguluyor. Ekipler, kendi tespitleri ve vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda kaçak yapıları tespit ediyor ve yasal süreçleri başlatıyor. Yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından kaçak yapıların yıkımı gerçekleştiriliyorlar.

Son olarak Gürece Mahallesinde 3. Derece Doğal Sit (Ekolojik karakteri korunması gereken alan) olarak belirlenen bölge üzerindeki kaçak yapılaşmada yıkım çalışmasını başlatan Bodrum Belediyesi ekipleri, 2024 yılında kaçak olduğu belirlenen 116 yapıyı kolluk güçleri ile birlikte yıktılar. 2025 yılında yıkım kararı verilen 552 yapının 67'si yıkıldı. 690 yapı ise Bodrum Belediyesi Zabıta ekiplerince mühürlendi. 2025 yılının ilk 7 ayındaki verilere göre kaçak yapılara 212.559.970 TL para cezası kesildi.

Belediye Ekipleri 3 Katlı Kaçak Binayı Yıktı

Bodrum Belediyesi ekipleri, geçtiğimiz günlerde ise Mumcular Gölbaşı Mahallesinde tahsis dışı alana inşa edilen kaçak ve ruhsatsız üç katlı yapının yıkım işlemini başlatmıştı.

Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, 2019 yılında hakkında yasal süreç başlatılan ve yıkım kararı verilen yapı ile ilgili uzun süredir devam eden mahkeme sürecinin tamamlandığını ve Mahkeme, yapı sahibinin itirazlarını reddederken alınan yapı kayıt belgesinin de usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal edildiği açıklandı.

Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından yapı sahibine resmi tebligat gönderildi. Ancak tahliye işlemi yapı sahibi tarafından gerçekleştirilmedi. Bunun üzerine Bodrum Kaymakamlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi ve jandarma ekipleri, tahliye ve yıkım işlemi için bölgeye sevk edilmişti.

Yapının boşaltılmaması üzerine ekipler, müdahalede bulunarak tahliye işlemini gerçekleştirmişti. Tahliyenin ardından yıkım çalışmalarına başlandı. Belediyeden yapılan açıklamada, yıkım işlemlerinin bir iki gün daha sürebileceği kaydedilmişti.

Kaçak Yapılara Göz Açtırmıyoruz

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, kaçak yapılarla mücadele konusundaki kararlılıklarını şu sözlerle ifade etti:

“Kaçak yapılara göz açtırmıyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan kentimizin doğal yapısının bozulmasını önlemek ve bu güzel kenti geleceğe taşımak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Kaçak yapıların tespiti için ekiplerimiz yoğun bir çaba harcıyor. Tespitler, tutanak işlemleri ve tüm yasal süreçler tamamlandıktan sonra kendi ekiplerimizle yıkım işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın da kentimizi korumak üzere kaçak yapılaşmadan uzak durmasını bekliyoruz.

Daha yaşanabilir bir Bodrum bırakılmasına katkı sağlamak ve betonlaşmanın önüne geçmek için Bodrum Belediyesi olarak kaçak yapılarla mücadelede vatandaşların desteğine büyük önem veriyoruz. Kaçak yapıları gören vatandaşların bu durumu belediyeye bildirmesi, mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır.”

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.22

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.22 (1)

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.23

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.23 (4)

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.23 (2)

Whatsapp Image 2025 08 25 At 14.45.23 (3)

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.