BODRUM’DA TAŞ OCAĞININ KAPASİTE ARTIŞINA TEPKİ 

BODRUM’DA TAŞ OCAĞININ KAPASİTE ARTIŞINA TEPKİ 
Muğla’nın Bodrum ilçesi Kızılağaç Mahallesinde bulunan özel bir firmaya ait taşocağı tesislerinin kapasitesi artırması yöre halkının tepkisine neden oldu. Yöre halkı tarım alanlarının ve yaşam alanlarının zarar göreceği gerekçesiyle konuyu yargıya taşıyacaklarını aktardılar.

BERİTAN YÜCEL

Dekoratif Taş Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için geçtiğimiz günlerde ÇED Gerekli değildir kararı verilmişti.

Bodrum Kızılağaç Mahallesi Muhtarlığı önünde bir araya gelen yöre halkı ve çevreci avukatlar projeye ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

MUHTAR KARACA: “6 KAT GENİŞLETMEYE BAŞVURMUŞLAR”

Kızılağaç muhtarı Mehmet Karaca, yaptığı açıklamada, ruhsat alanı içerisinde zeytinliklerin olduğunu kaydetti. Muhtar Karaca, “Bölgemizde yıllardan beri faaliyet gösteren taş ocakları var. Yıllardan beri bunun şeylerini halk olarak biz çekiyoruz. Hem güvenlik açısından hem de doğayı  katletme açısından sıkıntılarını biz yaşıyoruz. Gün geçmiyor ki yeni bir şey çıkmasın karşımıza önümüzdeki geçtiğimiz haftalarda mevcutta var olan Deniz Madencilik olarak bildiğimiz Koca Sarnıç Bölgesine giderken hepimizin bildiği bir çoğumuzunsa arazilerinin olduğu yerde yıllardan beri faaliyet gösteren bir firma vardı. Geçtiğimiz yıl bu firma el değiştirmiş ama aynı isimle devam ediyor. 2026 yılına kadar mevcuttaki ocağa işletme ruhsatı var dolayısıyla çalışmasına 2026 yılına kadar bu şartlar da devam etmesi lazım. Fakat bu devir işleminden sonra devir alan firma aynı isimle devam edip hem onun ruhsatını kullanmaya hem de işletme sahasını büyütmeye başvurmuş. Bununla ilgili merci Çed gerekli değildir demiş. Çevre için bir olumsuz durum teşkil etmediği görüşündeler . Fakat şöyle bir durum daha var genişleme alanı normalde ilk ruhsat alırken 620 dönümlük alanda ruhsatı almış. Tırman dağına doğru giden büyük bir alanda var şu an çalışma yaptıkları alan çok küçük alan aşağı yukarı 30 35 dönümlük alanda çalışma yapılıyor ve şu anda düşünülen çalışmayla bu 6 katına falan çıkacak. İlk etapta bu etapta baktığımızda orda vatandaşların tapularının bu çalışma işletme ruhsatının içine alındığı sonra sorduk vatandaşlarımıza bu konuyla ilgili sizle hiçbir görüşen var mı diye kimsenin bu bir onuru alınmamış. Raporda bu insanlardan muvaffak alındığı ondan sonra çalışma yapılacağı yazılıyor. Işletmeni almışsın zaten ruhsatın içine sonra vatandaşı mecbur bırakıyorsun sana muvaffak vermesi ya da yerini sana satmasını. Bu yerler zeytinlikler yani az buz yerler değil bir tane tapu 52 dönüm sadece yanında küçük bahçelerde var. Üzerine birde hazinenin yerleri var aynı bölgede onları da değerlendirme kapsamı içerisine almışlar. Önümüzdeki günlerde ilk etap büyüme ile bir çalışmaya başlayacaklar diye düşünüyorum. Daha sonrasında da etap etap diğer parsellerinde içine alıp sonrada ormana taşarak bu çalışma devam edecektir. Çünkü insanlar çıkarları için her şeyi yapıyorlar doğa yada burada yaşayan insanlar için önemi yok onlar için ” dedi.

AVUKAT KAZMAZ: “ZEYTİNLİK VE ORMANLIK ALAN ÜZERİNDE GENİŞLEME YAPILACAK”

Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz, tesis kapasite artırımı yapması için zeytinlik ve ormanlık alan üzerinde bir genişleme yapılacağını kaydetti. Kazmaz, kapasite artırımı ile hem doğaya, ormana ve zeytine zarar verileceğini hem de madencilik faaliyeti sonucu ortaya çıkacak toz, gürültü, trafik çevreye ve o bölgede yaşayan insanlara hayatı zehir edeceğini söyledi.

Avukat Kazmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şu andaki yaptığı çalışmalar bile çevreye ve yaşam alanlarına zararı var kaldı ki kapasitesini çok daha fazla artırımı ile çevreyi adeta yaşanmaz kılacağı aşikardır.

Bodrum bir taraftan merkezi yönetim tarafından çıkartılan özel ve adrese teslim projelerle betona teslim edilirken diğer taraftan Res’ler ve madenlerle de bir çevre gürültü ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır.

Bu olumsuzluğa dur diyebilecek tek güç Bodrum’da yaşayan ve her geçen gün hayatı çilekeş olan Bodrum ve Kızılağaç Yalıçiftlik ve Çamlık Mazı halkıdır.

Bu nedenle Mahalle de yasayanlar olarak bu tesisin bir an önce kapatılmasını istiyorken şirketin yaptığı bu çevreye zararlı faaliyetlerinin kapasitesini yükseltmedi hukuka vicdana aykırıdır. Artık sermaye her şeyi para olarak görmekte çevre ile hiç alakadar olmayıp doğayı hiç önemsemiyorlar.

Bu projeye ‘Çed Gerekli değildir’ kararı verenler gelip bu işletmenin yerini gördüler mi?

Öte yandan bölgedeki bu faaliyetlerin yeraltı sularına vereceği zararları hesaba kattılar mı? Yazık çok yazık Bodrum’un en verimli ve en sakin beldelerini maden ocaklarına teslim edersek Bodrum’un tarihi ve kültürel yapısı bozulacağı gibi bu yöredeki huzurlu yaşamda ortadan kalkacak.”

Bu haber toplam 960 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.