Bodrum’u bekleyen büyük tehlike

Bodrum’u bekleyen büyük tehlike
Turizm sezonu öncesi Bodrum’da sürüler halinde görülen balon balıkları ilçede büyük paniğe neden oldu. Bilim adamları bu türün çok zehirli olduğunu...

Turizm sezonu öncesi Bodrum’da sürüler halinde görülen balon balıkları ilçede büyük paniğe neden oldu. Bilim adamları bu türün çok zehirli olduğunu kesinlikle yenilmemesi gerektiğini belirtti.Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Birimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, "Bu balık siyanürden 50 kat daha zehirli. Yenirse öldürücü olur" dedi.

20 balon balığı yakalandı

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Bodrum’da sezon öncesi balon balığı paniği yaşanıyor. Bodrum’lu balıkçıların ağlarına 20’nin üzerinde ağırlıkları 5 kiloyu bulan balon balıkları takıldı. Balıkçılar bodrum’da ilk defa böyle bir balık türü gördüklerini söyledi.

Siyanürden zehirli

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Birimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan da Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de son yıllarda sıklıkla görülmeye başlandı. Balon balığı Hint Okyanusu kökenli bir balıktır. Bu balıkla yüzerken karşılaştığınızda hiçbir tehlikesi yok. Yan yana yüzebilir, dokunabilirsiniz. Tehlike bu balığın iç organlarındadır. Pişirilme sırasında balığın iç organlarındaki zehir tehlike oluşturur. Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir. Çok lezzetli bir balık olmasına karşın, pişirilmeden önce dikkatle temizlenmesi gerekiyor. İç organlarındaki zehri balığın etine bulaştırır da yerseniz, ölümcül bir sonuç ortaya çıkabilir” dedi.

Bu haber toplam 741 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.