Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı Dodurga Köyü çekirge istilasına uğradı.Çekirgelerin yaklaşık 100 dekar ormanlık alan ve 500 dekar tarım arazisine zarar verdiği köyde, son 3 yıldır buğday ve arpa ekilemiyor.
Eşen Beldesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Dodurga Köyü’nde çekirgelerin istilasına uğrayan tarım alanları kullanılmaz hale geldi. Kızılcık Mevkii'ndeki 600 dekarlık alanda ağaçlar zarar gördü, hayvanların otlatıldığı yeşil alanlar yok oldu. Son 3 yıldır çekirge istilası yaşanan bölgede, köylüler tarım alanlarına buğday ve arpa ekimini durdurdu.
ÖNÜNE ÇIKAN HER ŞEYİ YİYORLAR
Önüne çıkan yonca, ot ve çiçek gibi bitkileri tümüyle yok eden çekirgelerin sayısı yüz binlerle ifade edilirken, ilaçlı mücadele başlatıldı. Tarlalarını tarıma elverişli hale getirmek için ilaçlama yapan köylülere Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü de destek veriyor. Köylülere böcek ilacı sağlayan yetkililer, bölgenin tekrar tarıma elverişli hale getirilmesini istiyor. Ancak traktör yardımıyla yapılan ilaçlama çekirge istilasını durdurmaya yetmedi. Köylüler çekirge istilasına uğrayan tarlalarda yürümekte dahi zorlanıyor.
'ADIM ATTIĞIMIZ YERDEN ÇEKİRGE ZIPLIYOR'
Köy muhtarı Rasih Mete, Çekirge istilası nedeniyle mahsuller yok olduğu için 3 yıldır ekim yapmayı durdurduklarını belirterek, "Normalde 500 dekar alanda arpa ve buğday ekimi yapılırdı. Ancak şimdi adım attığınız yerden çekirge zıplıyor" diye konuştu.
Köylülerden Nasuh Özer de, yok olan yeşil alanların hayvancılığı olumsuz etkilediğini söyledi. İlaçlamada geç kaldıklarını belirten Özer, "Çekirgeler önüne gelen tüm yeşilliği yok ediyor. Bölgede tek bir yeşil ot bile kalmadı. Ekim yapmaktan geçtik, hayvanları otlatacak yeşillik bile bulamıyoruz" dedi. Bölgede ilaçlama yapan Aydın Canboğa da, çekirgelerin köy halkını perişan ettiğini, tarım arazilerinin kullanılamadığını belirterek, devletten yardım beklediklerini söyledi.
BÖLGEDE YOĞUN ÇEKİRGE POPÜLASYONU
İlaçlama çalışmaları hakkında bilgi veren Fethiye Tarım İlçe Müdürü Fırat Erkal, bölgede yoğun çekirge popülasyonu tespit edildiğini belirtti. Bölgede çiftçilerle işbirliği içinde ilaçlama yaptıklarını anlatan Erkal, "Kullandığımız ilaçlar çekirge ile mücadele için bakanlık tarafından tavsiye edilen ilaçlardır. Çekirge nüfusunun kontrol altında tutulması ve yeşil doğaya verilen zararın en aza indirilmesi için faaliyetlerimiz sürecek" diye konuştu.