Mustafa İnci

Mustafa İnci

Bütün Belediye Başkanları ve valilerin başı yanabilir...

Bütün Belediye Başkanları ve valilerin başı yanabilir...

MUSTAFA İNCİ Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon 60 cm yüksekliğindeki kaçak duvarı geç yıktığı mahkeme kararı ile 38 gün hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı. Olayı duyunca inanın gerçekten şaşırdım. Ülkede imar barışı çıktı. 31.12.2017 tarihinden önce yapılan yıkım kararı verilen tüm konutlar yasal hale dönüştürüldü. Vatandaş imar barışından memnun. Ancak imar barışının sanırım Türkiye’de ki tek mağduru Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon oldu…

***

Bu olay sadece Mehmet Kocadon olayı değil bence şuan görevde olan tüm belediye başkanlarının her an aynısı başına gelebilir. Gelelim olaya. Bodrum’da mahkeme 2006 yılında 60 cm yüksekliğinde kaçak bir yapının yıkılması kararı veriyor. 2006 yılında Mehmet Kocadon Bodrum Belediye Başkanı değil. Kocadon 2009 yılında Bodrum Belediye Başkanı seçiliyor. 2011 yılında da mahkemenin verdiği yıkım kararını uyguluyor. Ancak mahkeme 7 sene sonra yıkımı geç yaptığı gerekçesi ile Mehmet Kocadon hakkında 38 gün hak mahrumiyeti cezası veriyor…

***

Yani aslında tam bir Aziz Nesin’lik olay bu. İmar barışının çıkmasıyla birlikte tüm Türkiye’de Türk Ceza Kanununun 184’üncü maddesi gereğince yapı kayıt belgesini alanların tüm davaları düştü. Zaten bu yasa çıktıktan sonra açılan davaların düşmesi gayet normaldir. Ancak Türkiye’de bir ilk yaşandı ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon 60 cm’lik duvarı geç yıktığı 38 gün zorunlu tatile gönderildi. Bazı kesimlerde yerel seçimler yaklaşırken böyle bir cezanın verilmesi manidar yorumlarının yapılmasına neden oldu…

***

Yukarıda belirttiğim gibi bu olay sadece Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un sorunu değil. Muğla’da ki tüm belediye başkanlarının ve Vali’nin de sorunu. İmar barışı çıkmadan önce Muğla il genelinde 10 binin üzerinde kaçak yapı bulunuyordu. Bu yapıların 7 bini ile ilgili yıkım kararı çıktı. Kaçak yapıların bir bölümü belediyelerin sınırları içerisinde geri kalanı da İl Özel İdaresi sınırları içerisinde kalıyordu…

***

Bir başka değişle Muğla’da görev yapan belediye başkanları ve valiler de zamanında yıkım kararı verilmemiş ama yakılmamış ya da geç yıkılmış yapılarla ilgili aynı Mehmet Kocadon gibi hak mahrumiyeti cezasına çarptırılabilirler. Çünkü Bodrum’da mahkemenin verdiği karar emsal gösterilir. Ülkede bir yasa çıkartılıyor. İmar barışı hayata geçiriliyor. İnsanlar gerçekten bu imar barışından memnun…

***

İmar barışının çıkmasına rağmen yerel yöneticilerin kaçak yapıları yıkmadıkları ve ya geç yıktıkları gerekçesiyle hala daha yargılanması biraz garip değil mi. Hadi Muğla bölgesini geçtik. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Antalya’da ve ya Türkiye’nin başka illerinde belediye başkanı ve valinin kalmaması lazım bu mahkeme kararına baktığımızda. Demek ki bir yerlerde yanlış yapılmış…

***

31.12.2017 yılından önce kaçak bina, ev, otel yapanlar yapı kayıt belgelerini alarak kaçak yapıları yasal duruma geldi. İnsanlar şuan bu yerlerde yasal olarak oturuyorlar. Peki devlet tarafından imar barışıyla yasal hale getirilen bu kaçak yapıları zamanında yıkmadı ya da geç yıktı diye yerel yöneticilere ceza vermek biraz saçmalık değil mi…

Bu yazı toplam 1592 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa İnci Arşivi
SON YAZILAR