CAFER ŞAHİN: “200 TESTTEN 120’Sİ POZİTİF”

CAFER ŞAHİN: “200 TESTTEN 120’Sİ POZİTİF”
Coronavirüs vakalarında artışların yeniden gündeme gelmesiyle ilgili Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, yapılan 200 testten 120’sinin pozitif çıktığını, yoğun bakım servislerinin yeniden dolmaya başladığını kaydetti.

BERİTAN YÜCEL

Türkiye’de haftalık vaka sayısı 117 bini aşarken günlük vakanın 40 kat artış gösterdiği açıklandı. Muğla’da da vaka sayısındaki artış devam ediyor. Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, yaşanan artışın beklenilen bir durum olduğunu özellikle toplu taşıma araçlarında ve kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılmasının vaka artışının yeniden gündeme gelmesine neden olduğunu kaydetti.

Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin Muğla’da vaka sayısında yaşanan artışı gazetemize değerlendirdi.

“YOĞUN BAKIMLAR TEKRAR DOLMAYA BAŞLADI”

Vaka sayısında yaşanan artışın normal bir artış olmadığını katın katı şeklinde artışlar yaşandığını kaydeden Başkan Şahin, Muğla Eğitim Araştırma Hastanesinde hiç vaka yokken şuan da 1 yoğun bakımın Covid vakasıyla dolu olduğunu söyledi. Başkan Şahin, “Türkiye genelinde olduğu gibi Muğla’da da yüksek oranda vaka artışı var. Normal aritmetik bir atış değil, geometrik artış diyebiliriz yani katın katı gibi artışlar var. Dolayısıyla bu beklenen bir durumdu. Covid tamamen toplumda illerimizde varken toplu taşımalarda maske yasağının kalkması, yaz dönemi olması nedeniyle düğün dernek işlerinin yoğunluğu, turizm hareketliliğiyle beklenen durum yaşandı. Covid salgını bitmemişti, beklenen oldu. Hastanelerde Covid servisleri tekrar açıldı, yoğun bakımlar tekrar dolmaya başladı. Yoğun bakımlarda yatan hasta sayısı tamamen sıfırken şuanda Eğitim Araştırma Hastanesinde 1 yoğun bakım tamamen Covid vakasıyla doldu. Bu durum vaka artışlarının ne kadar arttığını gösteren bir durum. Hiç hasta yokken birden 8 tane 10 tane yoğum bakımlık hasta olması durumun vahamiyetini gösteriyor” dedi.

200 TESTTEN 120’Sİ POZİTİF

Başkan Şahin, özellikle Menteşe ve Bodrum’da yapılan 200 testten 120’sinin pozitif olduğunu söyledi. Bayram tatilinin etkisini 1 hafta sonra yoğun bakımlarda görüneceğini dile getiren Cafer Şahin, “Yapılan testlerde de görüyoruz. Özellikle merkezde ve Bodrum’da her 200 testten 120’si pozitif çıkıyor. Test yapılanlarda hastalık oranı yüzde 60 oranında. Bu müthiş bir artış. Bayramın tatilin etkisiyle de biz bunun yoğun bakımlara ve servislere yansımasını 1 hafta sonra daha etkili şekilde göreceğiz” şeklinde konuştu.

“AŞISIZ İNSANLAR DERHAL AŞILANMALI”

Özellikle toplu taşıma araçlarında ve kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılmasının vaka artışının yeniden gündeme gelmesine neden olduğunu kaydeden Başkan Şahin, “Bu hastalığı insanlar yaydığına göre, kapalı alanlarda daha hızlı bulaştığına göre tedbirlerin uygulanması lazım. En azından toplu taşımalarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Bunların önerilmesi lazım ve ilgililer tarafından denetlenmesi lazım. Tedbirler elden bırakılmamalı. Hastalık bitmiş gibi, normal bir grip, nezle salgını gibi davranmamalı. Bu hastalığın virülansı artan hastalık yapıcı ve öldürücü artan mutantlar geliştirme yüzdesi çok yüksek. Şuanda hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatış az görünse de, öldürücülük oranı düşükte olsa buna çok güvenmemek lazım. Bir ay 2 ay sonra virülansı daha yüksek öldürücü dozu yüksek bir virüsler karşılaşma ihtimalimiz var. Bu nedenle kişisel tedbirler elden bırakılmamalı. Aşısız insanlar derhal aşılanmalı. Aşı süresi gelen özellikle 50 yaşın üzerinde, kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarımız hatırlatma dozları gelmiştir, onlara mutlaka aşıları yaptırmamız lazım” dedi.

“HASTANELERDE YETERLİ TEDBİR ALINMIYOR”

Hastanelerde de şuanda yeterli tedbirin alınmadığını söyleyen Başkan Şahin, “Benim izlediği daha önce aşı servisleri olan hastanemizde şuanda acilde 1 oda aşı yapılıyor durumda. Testlerde aynı şekilde acile yakın bir kısımda yapılıyor. Buda acile giden hasta insanların, normal acile giden insanlara bulaşması açısında risk teşkil ediyor. Hastanelerde de yeterli tedbir alınmıyor. Ben kendimde hastaneye gittim, test yaptırdım ve şuanda pozitifim. Sağlam insanlarla, hasta insanları ayıracak onları yönlendirecek ne insan kaynağı var ne de mekan var. Bu tedbirsizlik bizi sıkıntılı duruma düşürecek” diye konuştu.

Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.