Carettaların ölüm sebebi naylon poşet

Carettaların ölüm sebebi naylon poşet
Dünyada nesli tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan ve koruma altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaların ölüm sebebi denize atılan naylon poşetler. (Dalyan Rehabilitasyon Merkezi ) DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska...

Dünyada nesli tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan ve koruma altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaların ölüm sebebi denize atılan naylon poşetler. (Dalyan Rehabilitasyon Merkezi ) DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska “Carettalar denize atılan poşetleri "Deniz anası" sanarak yiyor. Carettalar'ın ölümünde yüzde 60’ı bu poşetler neden oluyor” dedi.

Türkiye’de plastik poşet kullanımını azaltmak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik poşet ücretli satılacak. Plastik poşet sadece doğanın dengesini değil deniz canlılarının nesillerini de tehlike altına sokuyor. Dünyada nesli tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan ve koruma altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaların ölüm sebebi denize atılan naylon poşetler. Dalyan İztuzu Plajında 10 yıl önce Caretta Caretta deniz kaplumbağaları için rehabilitasyon merkezi kuruldu.

(Dalyan Rehabilitasyon Merkezi ) DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska “Carettalar denize atılan poşetleri "Deniz anası" sanarak yiyor. Carettalar'ın ölümünde yüzde 60’ı bu poşetler neden oluyor. Ölmeden fark edilen Carettalar Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi ediliyor. Denize atılan naylon poşetleri yiyen deniz kaplumbağalarının midesi tıkanıyor. Gaz birikmesine neden oluyor. Deniz üstene çıkan Caretta Carettaya bu defa da deniz araçları çarpıyor. Denize atılan poşetlerin içerisinde kesici maddeler  Caretta Caretta deniz kaplumbağaların midesini parçalıyor. Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yüzde 60’ı denize atılan poşetlerden, yüzde 20’si de deniz araçlarının çarpması sonucu yaşamını yitiriyor.  Yani ölümlerin yüzde 80 insan faktörlü. Bu güne kadar merkezimize 300 yaralı Caretta Caretta deniz kaplumbağası getirildi. Bunların 180 tanesi iyileştirilerek doğal hayata geri döndürüldü” dedi.

MUSTAFA İNCİ

Bu haber toplam 1755 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.