CHP’de Adres Değişir mi?

CHP’de Adres Değişir mi?
Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde Muğla’da başlayan ve ülke geneline yayılan “Çoban Ateşi” birçok ilde yerel yönetimler seçimi öncesi üyelerin...

Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde Muğla’da başlayan ve ülke geneline yayılan “Çoban Ateşi” birçok ilde yerel yönetimler seçimi öncesi üyelerin önüne sandık gelmesini sağladı. Genelde uygulanan resmi yada gayrı resmi ön seçimlerle yerel seçimlere tabanın istediği adayla giden CHP tabanından alabileceği oyları katlama hesabı yaptı.

***

Kilit noktalarda Genel Merkez atamaları ile seçime giren CHP tıpkı bugün gibi “BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ” gibi tepki vererek sahada çalıştı. Haziran 2015 ve Kasım 2015 seçimlerinde ülke genelinde başarılı bir ivme yakalayamayan CHP’de muhalif kanat bayrak açtı. “Olağanüstü Genel Kurul.” Şimdilerde Genel Merkez yönetimi ve Genel Başkan olağan kongreden yana tavır sergilerken muhalif adaylar destek turlarını sürdürüyor.

***

Kasım seçimleri nedeniyle ertelenen ilçe ve il kongreleri devam eden CHP’de ibre Genel Başkan Kılıçtaroğlu’ndan yana. Zira görünürde en yakın seçim 2019 yılında daha 3 yılı aşkın bir süre var. Bu süreçte muhalefetteki bir partinin ilçe, il başkanı olmak kolay üstlenilecek bir görev değil. Çünkü siyaset yapanlar bu koltuklara sadece kısa süreliğine oturarak bir üst koltuğu hedefler.

***

İl başkanlığı yapıp ta milletvekili aday adayı olmayan var mı? Ben hatırlamıyorum. Milletvekilliği hedefi ile bu koltuklara oturanlar her zaman kendi gelecekleri için çalışırlar. Hal böyle olunca Muğla CHP’de yerel yönetim desteğini alabilecek aday ilçe yada il başkanı adayı olur. Oluşacak büyük kongre delegeleri de yerel yönetimin istediği isimlerden oluşur.

***

Genel başkan adaylığını açıklayan muhalifler aslında sandığa 1-0 yenik giriyorlar. Mevcut 77 il başkanının destek verdiği Genel Merkez yönetimi aslında seçim sonucunu şimdiden belirledi. İl kongrelerinde isi belediye başkanlıklarının olduğu yerlerde belediye başkanı güdümünde listeler oluşarak başkan belirlenecek.

***

Genel merkezin yerel ve örgütsel tercihlerle çelişen uygulamalarının devam ediyor olması CHP’lilerdeki bağışıklık sistemine bağlanabilir. Korkarım, bu bağışıklık sistemi var oldukça genel merkez, örgüte bir şey bırakmayacak. Örgütün bütün kararları genel merkezin koridorlarında alınacak ve Muğla örgütlerinin önüne konacak.

Dün belediye başkanlarının büyük bir çoğunluğunu atama yoluyla belirleyenler örgütsel gücü yok sayıp, siyaseti kendine göre şekillendiren teslimiyetçiler bugün hamlelerine bir yenisi daha ekleyecekler. Tıpkı il başkanının tüzüğün arkasından dolanarak atanması gibi.

Mürsel Alban ataması ile 2015 yılı teslimiyetçilik dönemi de başlatılmış oldu.

***

CHP Muğla İl yönetiminin il başkanlığı için Serdar Şatırlar ve Murat Tevfik Ülkü önermesine karşın, Genel Merkez eliyle Mürsel Alban, il başkanı olarak atanmıştı. Şimdi Alban sandıktan çıkmak için hazırlık yapıyor. Seçimlere uzun zaman olmasından kaynaklı kendisine rakip te çıkmayacak gibi görünüyor.

***

“Yeni Yılda, Yeni CHP’de her şey olabilir” hatırlatmasıyla bitirelim.

Bu süreçte merkezi otorite ve belediye otoritesinin emrine girmeyen örgütlülüğün ne yapacağı merak konusu. Genel Başkan seçiminde parçalı muhalefetin başarı oranın da çok yüksek olacağını düşünmüyorum. Yeni yılda adresini arayan CHP’de değişen bir şey olmayacak gibi görünüyor. Yine aynı söylevlerle ülke genelinde yüzde 25’lik oyları yerinde tutma çabası ile geçecek. Umutlar yine başka baharlara kalacak!

Bu haber toplam 498 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.