Çıntar köylünün geçim kaynağı oldu

Çıntar köylünün geçim kaynağı oldu
Ege Bölgesi'nde sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkançıntar özellikle köylünün geçim kaynağı oldu. Muğla’da...

Ege Bölgesi'nde sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkançıntar özellikle köylünün geçim kaynağı oldu. Muğla’da kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan çıntarı halk pazarında kilosu 10 TL’ye alıcı buluyor. Bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini olan çıntar, Muğla ve çevresindeki açık pazaryerlerinde vatandaşlar tarafından da büyük rağbet görüyor.   

Muğla’da kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan çıntarı halk pazarında kilosu 10 TL’den satan köylü kadınları aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Muğla’da ki halk pazarında çıntar satan köylülerin yanı sıra ev hanımları da sabahın erken saatlerinde soluğu ormanlık alanda alıyorlar. Toplanan çıntarlar daha sonra aile bütçelerine katkıda bulunmak isteyen köylü kadınlar halk pazarında satmak için akşam saatlerine kadar müşteri bekliyorlar.

Aile bütçesine katkı sağlamak için çıntar sattığını belirten Gülten Çimen, “Çıntar sonbahar yağmurlarının yağmasıyla birlikte çam ağaçları altında çıkar. Tadı çok lezzetlidir. Ama bu yıl Muğla’da yağışların zamanında yağmaması nedeni az çıntar oldu. Geçtiğimiz yıl daha fazla vardı. Geçen yıl 20 kilo toplarken bu yıl 5 kiloyu anca bulabildik. Her yıl bu dönemde ormana gidip çıntar topluyoruz. Ben emekliyim ancak zor geçiniyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamak için sabah erken saatlerde Yılanlı dağına çıkarak ormanlık alanda öğle saatlerine kadar çıntar topluyorum. Daha sonra topladığım çıntarı satmak için pazara geliyorum. Günde yaklaşık 40 ile 50 TL arasında gelir elde ediyorum. Fiyatlar göre bu yıl çıntar ne satıcının neden alıcının bahanesi ” diye konuştu.

Çıntarın faydaları

Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor.Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerindebağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeriyüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor. Et tadını anımsattığı için vatandaşlar tarafından da çıntar kış aylarında tercih edilen besin türü arasında yer alıyor.

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.