Çuval davası başladı

Çuval davası başladı
Muğla’nın Bodrum ilçesinde ABD askerlerinin başına çuval geçiren 8 Türkiye Gençlik Birliği Üyesinin yargılanmasına başlandı. Gençler 16 yıl 4...

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ABD askerlerinin başına çuval geçiren 8 Türkiye Gençlik Birliği Üyesinin yargılanmasına başlandı. Gençler 16 yıl 4 ay hapis istemiyle yargılanıyor.

Bodrum’da 19 Ekim günü TGB üyesi gençler ABD savaş gemisinden inen askerlerin başına çuval geçirmişti. ABD askerlerinin şikayetçi oldu. 8 genç hakkında Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesinde 16 yıl 4 ay hapis istemiyle dava açılmıştı.

Bodrum 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, tutuksuz sanıklar TGB Yönetim Kurulu Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, TGB Muğla İl Başkanı Safa Parlak, TGB Muğla İl Sekreteri Beyhan Korkman, TGB İl Saymanı Mustafa Özek ve TGB üyeleri Özgür Bursalı, Hidayet Dakmaz, Cemil Gözel, Umut Alparslan ile sanıkların avukatları Mustafa İlker Gürkan, Ahmet Aksüt, Emre Atmaca ve Mehmet Cengiz katıldı. TCK'nın 109 ve 125'nci maddeleri uyarınca 'hürriyeti tahdit ve hakaret' suçlarından 16 yıl 4 ay'a kadar hapisleri istenen 8 sanık, Hakim Necmettin Kafalı'ya ortak savunma yapacaklarını belirti.

Yapılan ortak savunmada utku Reyhan “ "Olay günü karşılaştığımız askere, 'ABD'li misin diye sorduk, kaçmaya başladı. Yakaladık ve eylemi gerçekleştirdik. ABD askerine şahsi bir kinimiz, nefretimiz yok. Bunu ABD askerinin Türkiye'deki varlığına tepki olarak Amerikan Devleti'ne karşı yaptık. Şahsa yönelik hakaret, küfür ve darp etmedik. 2003 yılında ABD askerleri tarafından kurulan bir komplo sonucu askerimizin başına Süleymaniye'de çuval geçirilmiş ve soruşturma açılmamıştı, nota verileceği zaman birileri, 'Bu müzik notası mı? Verilmez' demişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise 'Çuval geçirme işlemi ABD askerlerinin rutin bir uygulaması. Suç olarak görülemez' demişti ve soruşturma açılmamıştı. ABD askeri çuval geçirince suç teşkil etmeyen unsur, biz ABD askerine çuval geçirince mi suç teşkil ediyor? Atatürk gençliği olarak bu tür eylemlerimizi sürdüreceğimiz gibi, açılan davalarda bu düşünce ve görüşlerimizi savunacağız. 16 yıl değil 160 yıl ceza verseler TGB'li gençler olarak Türkiye'nin her yerinde ABD askeri ve yapacağı her türlü operasyona karşılık eylem ve tepkilerimizi sürdüreceğiz. Bizi bu tür yargılamalarla yıldıramayacaklarını anlayacaklar. Bu siyasi bir dava haline dönüştürülmek isteniyor. Ayrıca yapılan eylem umuma açık yerde gerçekleştirilmiştir, suç unsuru teşkil etmez."

Sanık avukatlarından Mustafa İlker Gürkan da, olay günü başına çuval geçirilen ABD askeri Jesus Salazar Munoz'a (22) tercümanlık yapan Turan Öztürkoğlu'nun yeminli tercüman olmadığına, ABD Konsolosluğu'nda polis olarak görev yaptığına dikkati çekip, suç duyurusunun resmi sıfat kazanmaması nedeniyle kabul edilemeyeceğini ve davanın açılmaması gerektiğini savundu.

Hakim Kafalı, olay anında kaçan ABD askerinin yakalanıp, yere düşmesinin ardından başına çuvalı sanıklardan Safa Parlak'ın cebinden çıkartarak geçirdiğinin video ve MOBESE kamarelarından tespit edildiğini belirtti. Bunun üzerine Parlak, "Evet, çuvalı ben geçirdim. Hakaret etmedim, İngilizce ve Türkçe küfür etmedim” dedi. Sanık avukatları, müvekkillerinin olay günü el konulan cep telefonları, hafıza kartları, flash bellek ile video ile MOBEBE görüntülerinin birer kopyasının kendilerine verilmesini talep etti. Mahkeme, avukatların bu talebini kabul etti. Duruşma, video kayıtlarının incelenmesi ve İngilizce konuşmaların tercüme edilmesi için ertelendi.

Bu haber toplam 529 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.