Datça Kooperatifi Yerli Ürünlerle Türkiye Pazarına Talip

Datça Kooperatifi Yerli Ürünlerle Türkiye Pazarına Talip
Sevil OLUÇ- Datça Yerel Tohum Derneği’nin kurduğu Datça Kooperatifi, yerli tohumlardan üretilen ürünlerle ve yerli tavuk ırkı ile Türkiye pazarına...

Sevil OLUÇ- Datça Yerel Tohum Derneği’nin kurduğu Datça Kooperatifi, yerli tohumlardan üretilen ürünlerle ve yerli tavuk ırkı ile Türkiye pazarına açılmaya hazırlanıyor.

Muğla’nın Datça İlçesi’nde bir grup yerel tohum gönüllüsünün girişimleriyle kurulan Datça Kooperatifi doğal yöntemlerle yerel tohumlarla sebze ve meyve üretiminin yanı sıra doğal yerli Anadolu ırkı tavuk cinsi ile Türkiye pazarına çıkmayı amaçlıyor. Datça Yerel Tohum Derneği üyelerinin ve Zeki Karacan’ın önderliğinde kurulan Datça Kooperatifi, sonbaharda ürettikleri ürünlerin duyurusunu yapacak.

“Amaç Zehirsiz Toprakta Zehirsiz Üretim Yapmak”

Datça Kooperatifi Kurucu Genel Başkanı Zeki Karacan, Datça Kooperatifi’nin yerli tohuma yönelik çıkan yasalar üzerine kurulduğunu belirterek, şunları söyledi; “Datça kooperatifimiz yerel tohum sevdalısı bir grup arkadaşın 17 yıllık özleminin eseridir. Her şey 2006’ da yerli tohumlarımıza yönelik çıkan tohumculuk yasasının çıkması üzerine başladı. Biz üreticiler ve bu uygulamaya karşı çıkan vatansever arkadaşlarla yerel tohum grupları kurmakla başladık.Toprağımıza,tohumunuza sahip çıkmak, zehirsiz toprakta zehirsiz üretim yapmaktı amacımız. Halkımıza sağlıklı doğal ürünler sunabilmek, çocuklarımızı hastalıklardan korumak,sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sunmaktı. Maalesef  peşpeşe çıkarılan yasa ve yasa hükmünde kararname ve uygulamalarla işimiz çok zorlaştı  ama yılmadık. Derneğimizi kurmaktan kaçınmadık.”

“Yerli Irkı Türkiye’ye ve Dünyaya Tanıtacağız”

Datça Yerel Tohum Derneği’nin satış yapabilmesi için kooperatif kurduklarını ve çalışmaların devam ettiğini dile getiren Datça Kooperatifİ Başkanı Karacan; “Datça Yerel Tohum Derneği 2017 nisanında kuruldu. Ama eksik bir şeyleri tamamlamamız gerekiyordu.Dernek ticari faaliyet yapamazdı ve hemen kooperatif kurmanın çabasına girildi. Bu yıl uzun çalışmalar sonucu nihayet tescillenerek resmileşti. Şimdi artık Datça Kooperatifimiz Datça üreticilerinin mallarını daha rahat tüketiciye ulaştırabilecek. Bunu başardık. Şimdi içini doldurmamız gerekiyor. Bir satış ofisi, ortak bağlantıları, ülkemizin milli ve değerli ürünlerini en doğal haliyle tüketiciye ulaştırmak gerekiyordu. İşte şimdi kooperatif olarak bunların hazırlığındayız. Bu arada tohumda uluslararası devlere yapılan, yorumlara göre % 80’lere ulaşan, bağımlılığın yanında % 100’lere yakın bagimlılığı olan tavuk ve yumurta sektörü var.Her gün milyonlarca dolarımız yurtdışındaki üreticilere akmaktadır.Tohum bağımsızlığımız için yaptığımız mücadeleyi bu sektörde yapmalı, uluslararası devlere olan bağımlılığımızı bitirmeliyiz dedik.Bu konuda 25 yıla yakın emek harcayan bir arkadaşımızın çalışmasına destek olduk. Son 3 yıl içerisinde bu ırk birçok testten başarılı sonuçlarla çıktı. Anadolunun yerli ırklarıyla yaban bir ırkın çaprazlamasıyla  güzel bir Anadolu ırkı yaratılmıştı. Biz de bu işin destekçisiydik. Sahiplendik ve dünya devlerini dize getirecek yepyeni bir Anadolu ırkı ortaya çıktı. Etcil ve yumurta verimi çok yüksek. Hastalıklara dayanıklı,verimli, ticari olarak da muhteşem bir ırk. Şimdi tescil işlemleri sonuçlanınca daha da rahat davranabileceğiz.Datça'da tüm engellemelere rağmen, dünyaya ve ülkemize duyurusunu yapacak bir şölenle açılışı yapacağız. İşte Datça Yerel Tohum Derneği ve Datça kooperatifinin kurumsal olarak başka desteği olmasa da farkı burada ortaya çıkıyor. Biz Anadolu’nun değerlerine, halkına hizmet etmek için varız.Sonbaharda duyurumuzla birlikte halkımıza bu sağlıklı ürünleri sunmak,üreticilerimize bunları yetiştirebilmesi için elimizden geleni yapacağız.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2613 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.