Alınan bilgiye Muğla 4. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararını, çevreye vereceği zararlar gözünüzde bulundurarak iptal etti.
Davacılar, Muğla’nın Datça ilçesinde, İskele Mahallesi Azganlı Mevkii'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılması planlanan Datça Yat Limanı Projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararının iptal edilmesini talep etmişti.
Gerekçe olarak, projenin Datça’nın doğal yapısına telafisi imkânsız zararlar vereceği, ekolojik varlıkları tehdit ettiği, özel çevre koruma alanlarıyla çeliştiği ve hukuka aykırı olduğu belirtilmişti.
Muğla 4. Mahkemesi kararında projenin dolgu çalışmalarının kıyı yapısını olumsuz etkileyebileceği ve ÇED raporunun bilimsel olarak yetersiz hazırlandığına yer verildi.
Datça’ya bağlı İskele Mahallesi, Azganlı mevkiinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle yapılmak istenen yat limanı projesine 30 Ocak 2024’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmişti.
ÇED olumlu kararına, projenin Datça’nın doğası ve ekolojik yaşamı üzerinde geri döndürülemez zararlara neden olacağı gerekçesiyle, Muğla Çevre Ekoloji Derneği, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi dava açmıştı.
Davanın duruşması Muğla 4. İdare Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, ÇED Olumlu kararının iptaline karar verdi. Kararda, projenin deniz çayırlarına zarar verebileceği, deniz ekosistemini olumsuz etkileyebileceği, otopark ve trafik planlamasının yetersiz olduğu, feribot yanaşma alanının çevresel riskler taşıdığı, dolgu çalışmalarının kıyı yapısını olumsuz etkileyebileceği ve ÇED raporunun bilimsel olarak yetersiz hazırlandığı belirtildi.
Mahkeme kararında, “Dava konusu ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” ifadesi yer aldı.
Bilirkişi Raporları Çevre Felaketine Dikkat Çekti
Mahkeme, 14 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada sunulan bilirkişi raporlarını dikkate alarak kararını verdi.
Raporda, bölgenin eşsiz doğal kaynak değerlerine, nesli tehlike altında olan türlere ve endemik bitkilere ev sahipliği yaptığı vurgulandı. Ayrıca, ekolojik açıdan sürdürülebilir bir planlamanın gerekliliği belirtilerek, projenin doğaya zarar vereceği ve bu nedenle ÇED Olumlu kararının uygun olmadığı sonucuna varıldı.
Mahkeme heyeti, kararında şu ifadelere yer verdi:
"Statüsü her ne olursa olsun, ekolojik açıdan etkin bir koruma sağlanabilmesi için geleceğe dönük planlamaların doğayla uyumlu olması gerekmektedir. Proje alanının taşıma kapasitesi belirlenmiş olmasına rağmen, bölgedeki ekolojik varlıkların korunmasına yeterince önem verilmemiştir. Nesli tehlike altındaki türlerin bulunduğu bu alanda, çevre ekolojisini olumsuz etkileyecek bir projeye onay verilmesi hukuka uygun değildir."
Şezlongsuz Datça Insayatifi ise karar sonrasında şu açıklamayı yaptı:
Mücadele ve direniş her zaman kazanır. Datça'yı yok edecek olan Datça Yat Limanı'na mahkeme dur dedi. Tüm deniz ve kara canlılığını yok edecek, Datça'nın sosyal ve ekonomik dokusunu da bozacak yat limanı yapılamaz. Yaptırmayacağız dedik, kazandık."