DATÇA’DA “KUM ZAMBAĞI” DOLU SAHİLİ KİRALADILAR

 MUHABİR
Datça’da nesli tükenmekte olan kum zambaklarının bulunduğu Gebekum sahilinin kiralanması belediye başkanını isyan ettirdi.

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Datça bölgesinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarının bulunduğu Gebekum sahilinin özel bir firmaya kiraladığını ve Belediye olarak bu karara Bakanlık nezdinde itirazda bulunduklarını açıkladı.

Muğla’nın Datça ilçesinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koparanlara, 285 bin TL idari para cezası kesiliyor. Kum zambağını koparmanın cezası yaklaşık 17 asgari ücrete bedel durumda.

Muğla’nın Datça ilçesinde deniz kenarındaki taşlık alanlarda her yıl Eylül-Ekim ayları arasında 1 ay süreyle açan kum zambakları, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bitki türleri arasında yer alıyor.

whatsapp-image-2024-05-30-at-09-48-25-2.jpeg

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Datça Yarımadası’nın endemik bitkilerinden olan kum zambaklarının koruma altında oluğunu ifade ederek, “Kum zambağını koparmanın cezası bildiğim kadarıyla 285 bin lira. Datça’da yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarının bulunduğu Gebekum Sahilini Çevre Şehircilik Bakanlığının özel bir firmaya kiraladığını öğrendik ve Belediye olarak bu karara Bakanlık nezdinde itirazda bulunduk. Söz konusu Bakanlık tarafından koruma altına alınan bölgenin aynı bakanlık tarafından özel sektöre kiralanmasını anlamak mümkün değil”

whatsapp-image-2024-05-30-at-09-48-11.jpeg

KUM ZAMBAKLARI

Kum Zambağı ( Pancratium maritimum ), Kum Zambaklarının Datça’da en yoğun olarak görüldüğü yelerden biri Gebekum mevkii. Gebekum Datça’ya 10 kilometre uzaklıkta, 6 km ye varan uzunlukta kum sahillerden oluşmakta. Burada koruma altında kumul alanı da var, zambaklar çoğunlukla bu alanın yakınlarında. Sahilden iç kısımlara gidince kayboluyorlar. Deniz kıyılarında genelde yaz ortasından sonra rastladığımız güzel kokulu, beyaz çiçekli kum zambağı hep artan sahil yolları, sahil yapılaşmaları ve deniz turizmi yüzünden Türkiye kıyılarında yok olma tehlikesi altına girmiş türlerdendir.
Kum zambağı (Pancratium maritimum) soğanlı bitkilerdendir. Doğada sadece deniz kıyısı kumsallarında ve denize çok yakın arazilerde yaşarlar. Fakat kumdan ve deniz suyundan beslenmez. Kökleri 2 metreye yakın uzunlukta yer altına uzanır. Çiçekleri güzel kokuludur. En çok geceleri koku salar. Herkesin hayran olup çok güzel bulduğu kokusunu bazı insanlar ağır bulur.

DATÇA’LILAR İHALE KARARINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATTI

Datça’nın doğal ve tarihi zenginliklerinden Gebekum sahilinin Çevre Bakanlığı tarafından kiralanması ilçede infial yarattı. Datça Demokrasi Platformu Kent Savunması yeni bir kampanya başlatarak tüm Datçalıları bu uygulamaya itiraz etmeye davet etti.

Sosyal medyada ve sahada kiralama kararına tepki gösteren Datça Demokrasi Platformu Kent Savunması üyeleri, kiralama kararına karşı yeni bir kampanya başlattı. Platform tarafından başlatılan kampanya kapsamında, tüm Datçalılar Kaymakamlık ve CİMER’e itiraz dilekçesi göndermeye davet edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmesi istenen itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“Datça’da yaşayan yurttaşım. Muğla, Datça, Güllükyolu mevkiinde (halk arasında Gebekum olarak bilinen) bulunan bir alanın kiralama ihalesi sonucu hakkında bir duyuru, bir açıklama yapılmamıştır. Hukuka aykırı bulduğum ihalenin iptali talebimin ve itirazlarımın dikkate alınması gerekmektedir”

Bu haber toplam 3396 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum