Dışhatlar terminali açıldı

Dışhatlar terminali açıldı
Yapımına 14 ay önce Yap-İşlet-Devret modeli ile başlanan ve 100 milyon Euro'ya mal olan Bodrum-Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ulaştırma Bakanı...

Yapımına 14 ay önce Yap-İşlet-Devret modeli ile başlanan ve 100 milyon Euro'ya mal olan Bodrum-Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından resmen açılarak hizmete girdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 9 yıllık dönemde Türkye'de bütçe dışı kaynakların kullanımına yöneldiklerini belirterek, "9 yılda yüzde 18 oranında bütçe dışı kaynakları devreye soktuk. Bunun parasal değeride 15 milyar liradır. Yap-İşlet Devret modeli ile yapılan yatırımlardan biride bu havalimanıdır" dedi.

Dış Hatlar Terminalinde düzenlenen törene Bakan Binali Yıldırımın yanı sıra Muğla Valisi Fatih Şahin, Jandarma Alay Komutanı Fevzi Kurşun, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Muğla Ak Parti Miletvekilleri Yüksel Özden, Ali Boğa CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir, belediye başkanları vatandaşlar katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı havalimanı girişinde asılan dev nazar boncuğu herkesin ilgisini çekti. Açılış töreni öncesi bir konuşma yapan Bakan Yıldırım Muğla'nın Türkiye'nin dışarıya açılan önemli bir kapısı olduğunu söyledi. Muğla'nın sadece kendisi ile değil ilçeleri ile ülkeyi dünyaya tanıtan bir il olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "10 yıl önce bu yatırımın başlatılması için bir proje yarışması açılmış. Ama Türkiye'nin o günkü şartlarından bu yatırıma başlamak mümkün olmamış. Türkiye'de şu anda bütçe dışı kaynaklar en fazla bakanlığımız tarafından kullanıldı. 9 yıldan bu yana bakanlığımızın bütçe dışı kullandığı kaynak oranı yüzde 18'dir. Bunun parasal değeride 15 milyar liradır. Yap-İşlet Devret modeli ile yapılan yatırımlardan biride bu havalimanıdır. Başlangıçta bazı sıkıntılar vardı ancak o sıkıntılar aşılarak İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 1,5 yıl dolmadan terminal tamamlanarak hizmete girdi. Son 9 yılda Türkiye'de güven ve istikrar ile güçlenen bir siyasi irade var. Yaptığımız bölünmüş yollar ile, havacılıkta yapılan çalışmalar, hızlı tren bu iradenin göstergesidir." dedi.

Muğla'da yapılan bölünmüş yolar ile ilgili olarak konuşan Bakan Yıldırım, "Muğla'da 9 yıl önce 90 kilometre bölünmüş yol vardı. Şu anda 231 kilometre ile bu rakamı 321 kilometreye çıkardık. Çoğu gitit azı kaldı. Muğla'nın kuzeye, güneye, doğuya yollarını birer birer açıyoruz. Şu ana kadar 172 kilometre sıcak asfalt yaptık. Buralar için 750 trilyon ayırdık şu ana kadarda 53 trilyon lirasını kullandık.Dağları yolları aştık Muğla'ya marinalar ile havalimanları ile hizmete geldik" dedi.

Türkiye'de bulunan hava limanlarının tamamının yenilendiğini anlatan Bakan Yıldırım, "Bazı yerlede Yap-İşlet-Devret modelini kullandık, bazı yerlerde de kendi kaynaklarımızı kullandık. Bugüne kadar kendi kaynaklarımız ile kullandığımız yatrımların maddi değeri 5 milyar doları geçti. Son dönemde uygulattığımız Yap-İşlet-Devret modeli büyük ilgi gördü.Başka devletlerde bu modeli görüp kullanmaya başladılar. Bu modelle havacılığı marka haline getirirken komşu ülklerede bu tecrübeyi taşıdık " diye konuştu.

Muğla için önemli bir diğer konunun denizcilik olduğuna dikkatiçeken Yıldırım, bu konuda da gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Yat Turzimi için marinaların önemli olduğuna dikkatiçeken Bakan Yıldırım, "2023 yılında kıyılarımızda asgari 250 bin yat bağlamayı hedefliyoruz. Bunun en büyük kısmıda Muğla'da olacaktır. Hem Yap-İşlet-Devret modeli, hem de kendi kaynaklarımız ile marinaların sayısını arttıracağız. Böylece deniz turizminden Muğla'nın da pay almasını sağlayacağız" dedi. Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım beraberindekiler ile birlikte temsili olarak havalimanının açılışını kurdele keserek gerçekleştiridi. Havalimanını gezen Bakan Yıldırım, İrlandalı turistler ile sohbet etti. İrlanda'lı turistlere tatlı ikram eden Bakan Yıldırım daha sonra turistlerin yanından ayrıldı.

Muğla'da 1996 yılında hizmete giren Milas-Bodrum Havalimanı'nın dış hatlar terminali 14 ayda İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 100 milyon euroya inşa edildi. Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde 5 bagaj bandı var. Saatte 500 bagaj kapasiteli son teknoloji handling sistemi kuruldu. Bu alanda dünyada ilk 5’te. Havaalanının 9 metre yüksekliğindeki tavanı Milas’ın meşhur el dokuma kiliminin desenlerinden esinlenilerek alüminyum çubuklarla desenler yapıldı. Havaalanının toplam alanı 130 bin metrekare ve terminalde 8 sabit bir de jumbo jetler için 1 olmak üzere 9 körük bulunuyor.18 geliş ve 18 gidiş olmak üzere 36 adet pasaport kontuarı bulunuyor. Terminal cephelerinde 4 metrelik tek parça sabit camlar ferahlık sağlıyor. Yapımı sırasında open gate uygulamasına uygun olarak düzenlendi. Terminaldeki bütün yiyecek içecek hizmetlerini DO&CO verecek. Duty Free işletmecisi de UniFree olacak.Terminalin uzunluğu 425 metre. Tabanlarda kullanılan mermerler ithal değil yüzde yüz yerli Yatağan mermeri. 62 bin metrekare siyah Yatağan mermeri kullanıldı. Bagaj güvenlik sistemi olarak EDS sistemi kullanılıyor.24 yürüyen merdiven ve 29 asansör var. Güneş alan cephedeki camlar ısı ve ışık dengesini sağlam için firit edilen yöntemle giydirildi. İkisi hava tarafında ikisi kara tarafında olmak üzere 4 sigara içme salonu var. 66 check in kontuarı var.

Bu haber toplam 609 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.