Doğal Sit Planı reddedildi

Doğal Sit Planı reddedildi
Bodrum Kent Konseyi Olağanüstü Genel kurul toplantısının ana gündem maddesi Çevre ve şehircilik bakanlığının hazırladığı Bodrum’da yapılması...

Bodrum Kent Konseyi Olağanüstü Genel kurul toplantısının ana gündem maddesi Çevre ve şehircilik bakanlığının hazırladığı Bodrum’da yapılması istenen “Doğal Sit Alanları Uygulama Planı tartışıldı. Toplantıda yapılan oylama sonucunda plana karşı red oyu verildi. Konsey bileşenlerinin birlikte mücadele etme kararı alındı.

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Bodrum’da faaliyet gösteren siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz yaptığı açılış konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 14 bilim insanı ile yapıldığı öne sürülen taslak çalışmanın bilimsel değil rantsal bir çalışma olduğunu söyledi. Demiröz, bugün yapılan olağan üstü genel kurulda Kent Konseyinin tüm bileşenleriyle birlikte uygulanmak istenen plan üzerinde bir görüş oluşturup, 10 Kasım’daki Muğla Büyükşehir Meclisinde komisyona ileteceklerini ifade etti.

Demiröz açıklamalarında şu ifadeleri kullandı “Bu planın aralarında profesör, doçent, yardımcı doçent, peyzaj mimarlarının olduğu 14 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığı görülüyor. Bu planların bilimsel olduğu vurgulanıyor. Elbette haritaya bakıp da bu kadar çok profesör gördüğümüzde normal bir vatandaş olarak ne yapabiliriz ki. Bilimseldir diye düşünüyorsunuz değil mi? Bu haritaya baktığımızda daha önce Turizm Bakanlığının yapmış olduğu Turizm Koruma İmar Planında da işaretlendiği gibi Kissebükü’nde turizm tesis alanı olarak seçilen bölgede SİT değerinin 3, civarının ise 2’ye düşürüldüğünü görüyoruz. Biz bunun niçin yapıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Herhalde bilimselliğinden kaynaklı.” dedi.

Daha sonra söz alan Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa SİT dereceleri değişen alanları haritada gösterdi. alanların hazine arazisi olduğunu değişimin vatandaşa değil devletin bütçesine hizmet ettiğini ifade etti.

Göktepe “Yarın İmar Komisyonumuzun bu konudaki görüşünü büyük şehre sunacağız dedi.

Söz alan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı hazırlanırken yerel yönetimden kimsenin bilgisine baş vurulmadığının altını çizerken şunları söyledi “Yarımadayı yöneten Bodrum Belediyesinde hiç bir yetkilinin ya da bir bileşenin, Bodrum’da yaşayan bir tek kişinin bile orada olmaması dikkat çeken bir konu. Biz Bodrum Belediyesi olarak gerekli çalışmaları yapıp Büyükşehir Belediyesine gönderdik. Biz belediye olarak Bodrum’da yaşayan halkın arkasında olmadığı hiç bir oluşumun yanında olmayacağız.”

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Deniz Ticaret Odası olarak kırmızı çizgilerinin olduğunu, bu çizgilerin aşılması halinde hukuk yoluna başvuracaklarını aktardı.AKP Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu halkın artık imar konusunda belediyelere güvenmediğini belirtti. Gündoğdu “ Bu konuda yapılacak Büyükşehir Belediyesinin çalışmasının bizim oradaki grubumuzun da çalışmasıyla yapacağı ve birlikte alacağı kararların arkasındayız.  Çünkü bilimsellikten uzak hiçbir çalışma bizim prensibimiz değildir” dedi.

CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen Bodrum’un imar yapma yetkisinin yüzde 50’sinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Seyemn “Ankara’dan gelen müteahitler şu anda Bitez’in üstlerindeki toprak sahiplerine “biz buradaki imarı çıkarırız, hatta bırakın 3 katı yüzde 60 yaparız, yüzde 80 yaparız” diyerek anlaşmalar yapıp Ankara’ya götürüyorlar. “Planlamayı biz oradan yaparız, merak etmeyin bize kimse engel olamaz” diyorlar. Hani biz demokraside yerel yönetimlere daha fazla söz hakkı verecektik. Hani yerel insanların görüşünü alacaktık. Nerede bizim görüşümüz” dedi.

Bu haber toplam 904 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.