DÜNYACA ÜNLÜ PLAJ ÜNİVERSİTENİN OLDU

DÜNYACA ÜNLÜ PLAJ ÜNİVERSİTENİN OLDU
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Kumsalı Çevre ve Şehircilik...

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Kumsalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredildi. Devir protokolü Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından imzalandı.

Kiraya verilmişti

Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Plajı Muğla Valiliği kuruluşu MUÇEV tarafından özel bir şirkete kiraya verilmişti. Kiralamanın usulüne uygun olmadığı öne sürülen ihale daha sonra bakanlık tarafından iptal edildi. Çevre Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredilmesine karar verdi. İztuzu Plajının devir protokolü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından imzalandı.

Bilimsel çalışmalar yapılacak

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Burası bizim elimizde bilimsel çalışma alanı haline gelecek. Ancak turistlerin günübirlik ziyaretleri engellenmeyecek. Dalyan Boğazağzı ve İztuzu Kumsalı’ndan tamamen biz sorumlu olacağız. Orada daha önce Pamukkale Üniversitesi tarafından kurulmuş olan Kaplumbağa Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) de bizim sorumluluğumuzda olacak. DEKAMER’e Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Kaska müdürlük yapmakta. Kendisini üniversitemiz kadrosunda görmek istiyoruz.” dedi.

Turizme açık olacak

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar “İztuzu’nda çevreci ve bilimsel bir yaklaşımla doğal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanması, korunması, iyileştirilmesi ve etkin yönetilmesi önem arz etmekte. Kumsal da ve Boğazağzı’nda ulusal ve uluslararası bilimsel projeler gerçekleştirilirken, geçmişte olduğu gibi turistlerin buradan günübirlik olarak yararlanmaları da sağlanacak. Turistlerin asgari ihtiyaçlarını üniversite olarak karşılayacağız. Bu kumsalın artık üniversitemizin de değil, Carettaların ve o bölgedeki tüm canlı türlerin olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Bu haber toplam 517 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.