141 metrelik Dream Symphony’nin Dünyanın En Büyük yelkenlilerinden birisi olan 88 metre uzunluğunda ve 12,6 metre genişliğinde Malta Şahin’inden de büyük olacağı öğrenildi.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.40

İnşaatı 2011 yılında başlayan Dream Symphony, proje sürecinde karşılaşılan çeşitli zorluklar nedeniyle bir süreliğine durmuştu. DSV Yatçılık’ın gerekli sörvey izinlerini alması için imzalar atıldığı öğrenildi.

Gerekli prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından 141 metrelik Dream Symphony’ın inşası için önünde hiçbir engel kalmayacağı bildirildi.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.45 (1)

Muğla Valiliği, SİNPAŞ’ın İskele Projesine ÇED İstedi Muğla Valiliği, SİNPAŞ’ın İskele Projesine ÇED İstedi

DSV Yatçılık Marmaris Bozburun’da sadece Dream Symphony değil, aynı zamanda 35.70 metrelik Imanigation ve 41.90 metrelik Princess Maria gibi üst düzey teknelerin de üretimini gerçekleştiriyor.

DSV Yatçılık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Arzu Kayaoğulları,  gazetecilere yaptığı açıklamada şunları “Bu yat inşallah doğru bir ele ulaşır ve umarım Marmaris’ten çıkmış olur. Bu bölgeye bu yatırımın gelmesi müthiş bir şey. Asıl gurur, bu yelkenlinin buradan çıkması olur. Projenin sadece Türkiye değil, dünya denizcilik sektörü için de önem taşıdığını düşünüyorum. Üçü de kendi firmamıza ait ve tamamen kendi bünyemizde imal ediliyor. Projelerin orijinalliğini koruyarak doğru kişilerle buluşturmak istiyoruz. Coğrafyamız bu işi yapmaya çok müsait. Biz doğal bir dalgakıran’ın içindeyiz. Devletimizin sektörün personel ihtiyacı için bizlere gereken desteği vermesi çok önemli. 141 metrelik Dream Symphony, Malta Şahin’inde büyük olacak” dedi.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.45

DREAM SYMPHONY'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 141 metre, Malzeme: Afrika’dan ithal Iroko (Afrika tik ağacı) ile tamamen ahşap konstrüksiyon, Yelken Alanı: 5.080 m²,Maksimum Hız: 19 knot, Tahrik Sistemi: Dizel-elektrik, 5.900 deniz mili menzil

Yatın iç kısmında, sahibine özel iki katlı bir daire, konuklar için spa, spor salonu, toplantı odaları, yüzme havuzu ve helikopter pisti gibi birçok lüks alan bulunuyor. Tasarımı Ken Freivokh Design tarafından yapılırken mühendislik kısmı Dykstra Naval Architects tarafından üstlenildi.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.38

Proje, RINA (Royal Institution of Naval Architects) tarafından onaylı olup, Delft Teknik Üniversitesi ve Messina Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bilimsel testlerden başarıyla geçti. Yeni bir sahibin bulunması durumunda inşaat sürecinin hızla devam etmesi planlanıyor.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.43

Malta Şahini

Dünyanın en büyük yelkenlilerinden biri olan 150 milyon dolarlık “Malta Şahini”  ABD’li milyoner Tom Perkins için 2006 yılında Tuzla Yıldız Tersanesi’nde inşaa edilmişti. 2009 yılında 150 milyon dolara Yunan uyruklu iş kadını Elena Ambrosiadou’ya satılmıştı.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.41

Malta Şahini, Bin 240 ton ağırlığında, 88 metre uzunluğunda ve 12,6 metre genişliğinde. Elektronik ortamda dokunmatik olarak yönetilen yelken sistemine sahip yatta toplam 15 yelken bulunuyor. Yat, gece ışıklandırmasıyla da dikkat çekiyor. Yıldız Tersanesi’nde 200 işçinin çalışmasıyla 3 yılda inşa edilen, 2006’da Çırağan Sarayı’nda düzenlenen resepsiyonla sahibine teslim edilmiş ve  dünyanın özel mülkiyetteki en büyük yelkenlisi “Maltese Falcon’da” bir haftalık tatil bedelinin mevsimine göre 350 bin ile 400 bin avro arasında değiştiği belirtiliyor.

Whatsapp Image 2025 05 06 At 11.26.42

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ