Düşeceksin yüksel diye teslis anonsu yapıldı

Düşeceksin yüksel diye teslis anonsu yapıldı
Muğla’nın Köyceğiz İlçesine bağlı Otmanlar Köyünde Şeytan deresine düşen helikopterde bulunan 5 kişi yanarak hayatlarını kaybetti. Son 8 yılda...

Muğla’nın Köyceğiz İlçesine bağlı Otmanlar Köyünde Şeytan deresine düşen helikopterde bulunan 5 kişi yanarak hayatlarını kaybetti. Son 8 yılda Muğla’da 3 helikopterde düştü toplam 12 kişi yaşamını yitirdi. Helikopterin yangın bölgesine su bırakıp yükselişe geçmesinin hemen ardından ‘bambi’nin (su atılan hazne) bir ağaca takılması sonucu düştüğü belirlendi. Bu arada helikopter düşmeden önce söndürme ekibinin şefi Umut Şahan’nın Türk Pilot Atıf Ateşok’a “ çok alçaktan uçuyorsun düşeceksin dikkat et” diye teslis anonsu geçtiği öğrenildi.

Yanarak can verdiler

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Otmanlar Köyünde önceki gün saat 15.30 sıralarında 8 ayrı noktada orman yangını çıktı. Çıkan orman yangınına müdahale için Fethiye’den yangın söndürme helikopteri kalktı. Helikopter yangın sahasında 4 sorti yaptıktan sonra beşinci sortiyi yaparken düştü. Helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok, Orman Muhafaza memuru Orhan Çelik, Rus pilotlar Alexander Gavrılov, Nikolay Atepalıkhın ve Sergey Khorokhor düşen helikopterin içerisinde yanarak hayatlarını kaybetti. Helikopter içerisinden 5 kişinin yanmış cesedi gece geç saatlerde çıkartıldı. Cesetler Türk Silahlı Kuvvetlerine ait helikopter ile olay yerinden Fethiye Devlet Hastanesi morguna oradan da otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumuna götürüldü.

Düşeceksin diye anons yapıldı

Otmanlar’da çıkan yangına müdahale eden helikopter 4 sorti gerçekleştirdi. Son sortiyi yaparken helikopterin çok alçaktan uçtuğu görüldü. Söndürme ekibi şefi Umut Şahan bunun üzerine telsizle helikoptere ‘Alçaktan uçuyorsun, yüksel’ uyarısında bulundu. Bu uyarının ardından yangın bölgesine su bırakan helikopter, boşalan ‘bambi’yi (su atılan hazne) doldurmak için en yakın su havuzuna gitti ve suyu aldıktan sonra tekrar aynı bölgeye geldi. Şeytan deresi mevkiinde kayalık bölgeye gelen helikopter alçak uçuşa devam ederek, yangın bölgesine su bıraktıktan sonra yükselmek istedi. Ancak alçaktan uçan helikopterin ‘bambi’si bir ağaca takıldı. Helikopter pilotu suyu bıraktıktan hemen sonra yükselmeye çalıştı ancak ‘bambi’nin ağaca takılması nedeni ile irtifa kaybetmeye başladı. İrtifa kaybeden helikopter birkaç saniye içinde kayalık alana düşerek infilak etti.

Görgü tanıkları olayı anlattı

Helikopterin düştüğü bölgede karadan söndürme çalışmalarına katılan ve olayın görgü tanığı olan yangın söndürme işçileri Muhammet Koçbıyık ve Sezai Erzik, olayın bir kaç saniye içinde olduğunu söyledi. Şeflerinin telsizle helikopteri alçaktan uçtuğu için uyardığını anlatan işçilerden Muhammet Koçbıyık, “Biz kazanın meydana geldiği bölgenin çok yakınındaydık. Helikopterin alçaktan uçtuğunu gördük. Zaten şefimiz bu yüzden helikopteri telsizle uyarıda bulundu. Bu uyarının ardından su atan helikopter aynı seviyede ikinci kez gelip suyu bıraktı ve yükselmek istedi. Ama birden biz helikopterden bir ses duyduk. Sesin hemen ardından helikoptere baktığımızda düştüğünü gördük. Bunların hepsi 2-3 saniye içinde oldu. Helikopter yere düştükten bir dakika sonra patlama sesi geldi. Bizde arkadaşım iler birlikte helikopterin düştüğü bölgeye koştuk” dedi. Kendilerinin bulunduğu bölgenin uçurum olduğunu anlatan Sezai Erzik, “Helikopterin düştüğünü görünce bulunduğumuz yerin etrafından dolaşarak kaza yerine ulaştık. Ancak biz olay yerine vardığımızda her şey bitmişti. Helikopter alevler içindeydi, yapacak bir şey yoktu. Zaten daha sonra diğer ekiplerde bölgeye gelemeye başladı” dedi.

8 yılda 3 helikopter düştü

Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinden birisi olan Muğla’da son 8 yılda 3 yangın söndürme helikopteri düştü. 2004 yılında Muğla’nın Milas ilçesinde yangına müdahale eden Rus Tipi yangın söndürme helikopteri düştü. Kazada 3 Rus pilot 1 Türk pilot ve 1 orman muhafaza memuru yaşamını yitirdi. 2009 yılında Milas geyik barajına yine Rus yangın söndürme helikopteri düştü. Kazada 1 Türk pilot ve 1 orman muhafaza memuru yaşamını yitirdi. 3 Rus pilot ise yaralı olarak kurtulmuştu. Son olarak Otmanlar Köyünde düşen Rus yangın söndürme helikopterinde 3 Rus Pilot, 1 Türk pilot ve 1 orman muhafaza memuru yaşamını yitirdi.

Genel Müdür Muğla’ya geldi

Köyceğiz’de yaşanan helikopter kazasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu Muğla’ya geldi. Kurtulmuşlu “Çok elim bir kaza yaşadık. Genel müdürlüğümüzün kiraladığı Rus yapımı helikopterlerden biri yangına müdahale ederken düştü. Personelimizin 5'ini de kaybettik. Bölgedeki 3-5 ağaç yanmasın diye isabetli su atmak için kendilerini riske atarak alçak uçuş yaparken başlarına bu olay geldi. Bambi'deki (su kovası) suyun ani boşaltımı sonucu bir güç kaybı meydana geliyor. O sırada bambi paketinin kovası aşağıda ağaca veya bir taşa takılıyor onu kurtaramamışlar, helikopterde irtifa kaybederek düşmüş. Arazi de çok dik ve sarp. Helikopter düştükten sonra yuvarlanmış ve yakıt alev almış. İçindeki çok değerli 5 arkadaşımız orman için yeşil için hayatlarını feda etmişlerdir. Biz onlara yangın şehidi diyoruz. "Bu yörede yıllardır yangın çıkıyor. Akdeniz kuşağında yaz aylarında sürekli yangın çıkıyor. Bu yangınları insanlar çıkartıyor. Bu yangını da insan çıkarttı. Bu bölgede yangın çıkarma alışkanlık gibi olmuş. Uyuşturucu alışkanlığı gibi bir durum. Bunu jandarma ve güvenlik güçleriyle masaya yatırmak lazım. İnsanlar dikkatli olsa yangın çıkmaz. Buradaki yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı. Buradaki yangınlar doğudaki terörün bir başka uzantısı, bir başka şekli gibi. Bu da bir terör. Hem doğayı hem insanların hayatını karartan bir terör"dedi.

Bu haber toplam 525 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.