EGET VAKFI KURUCULARINDAN SAFAİ ÖZER ANILDI
9 Mart’ta hayatını kaybeden EGET Vakfı Kurucularından Safai Özer, dostları anlattı. Anma gecesine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş katıldı.
Dar gelirli öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesi amacıyla Muğla merkezli olarak faaliyetlerini yürüten EGET Vakfı’nın kurucularından Safai Özer, Muğla Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde “Yaşayan Safai” olarak adlandırılan bir törenle anıldı.
Anma etkinliğinde dostları Özer’i anlattı. Anma gecesinin düzenlendiği salonda, Safai Özer’in Son-Kişotlar Son/Suzdur başlıklı serisinden bazı tabloların yer aldığı bir sergi de açıldı.
Ressam, yazar, mimar ve şair olan Safai Özer’in sanatçı kişiliğinden çeşitli örneklerin sunulduğu ‘Yaşayan Safai’ anma gecesinde Özer’in felsefik dünya görüşünden de kesitlere yer verildi.
Safai Özer’in Antalya’dan, Burdur’un bir dağ köyüne, oradan Muğla’ya uzanan yolcuğu çeşitli video gösterimleriyle anlatıldı. Herkesin bir safhasında kendisine bir işaret bulabileceği sanat, düşün ve insanlık yolculuğu; Yaşayan Safai, Ressam Safai, Yazar Safai, Esenliktepe, Düşün İnsanı Safai - Yalın Yaşam Felsefesi ve Her Gün Yeniden Doğmak başlıklı altı bölümle izleyicilere sunuldu.
Safai Özer’in dilinden düşürmediği olduğu ifade edilen iki türkü Gülçin Kınay Polat ve Yunus Dabakoğlu tarafından seslendirildi.
Özer’in gittiği her yere yaşam götürüşüne tanıklık ettiğini dile getiren EGET Vakfı’nı Safai Özer ile birlikte kuran Özlem Uzman gecede yaptığı konuşmada, “Şaşkınlık içinde, yüreklere dokunuşunu gözledim. Hiç tanımadığı insanlara beklentisizce yardım etme çabasını izledim. Kıvrak zekasına hayran oldum. Beklenmedik sorulara, ancak üzerince çokça düşünülerek verilebilecek denli, eksiksiz ve kusursuz, anında verdiği yanıtları duyunca hayrete düştüm. Yazma becerisinden ve anlatım dilinden çok etkilendim. Çağcıl ve ileri görüşlü bakış açısına saygı duydum. Entelektüel birikimine; tarım, finans, insan psikolojisi, tarih ve benzeri birçok dalda uzmanlık seviyesindeki bilgisine imrendim. Bazı insanların yaşamları yalnızca kendi mutluluklarını hedefleyerek geçer ve öylece sonlanır. Safai ise son derece üretken yaşamını hep başkaları yararına çalışarak geçirdi. Kendi söylemiyle: ‘Ya hoş ya da boş bir sedadır baki kalan bizlerden geriye. Göçünce hangisini bırakacağımız ise bizlerin yeğleyişleri ile doğrudan bağlantılıdır.’ Fiziksel bedeninin yolculuğu son buldu belki Safai'nin ama o, her birimizin yüreklerinde hoş bir seda bıraktı. Onu hep yaşattığı güzelliklerle anacak ve bize emanet ettiği tohumları yeşertmek için var gücümüzle çalışacağız. Bu özel gecede sizlerle birlikte olmaktan ve yüreklerimizde her daim yaşayacak olan Safai’yi yeniden yaşamaktan mutluluk duyduk.” ifadelerine yer verdi.
SAFAİ ÖZER VE EGET
Safai, bu dünyadaki yaşamının son evresini geçirdiği Muğla’da Özlem Uzman ile birlikte 2015 yılında Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm (EGET) Vakfını kurdu. Vakfın tek ve değişmez amacı maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim görmekte zorlanan dar gelirli öğrencilere burs vererek eğitimlerini sürdürmesi olarak belirlendi. Vakfın bütün faaliyetleri bu amaç etrafında tasarlandı. EGET Vakfı’nın faaliyetleri www.eget.org.tr adresinden takip edilebileceği ifade edildi.
SAFAİ ÖZER KİMDİR?
Safai 1952 yılında Konya’da memur bir ailenin ilk erkek çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi, Hatice Hanım Konya Maarif Kolejinin sevilen ve sayılan Türkçe öğretmenlerinden biriydi. Babası Mustafa Bey Toprak Mahsülleri Ofisinde çalışan bir devlet memuruydu. Safai, Konya Maarif Koleji’nden mezun olmasının ardından yeni adıyla Selçuk Üniversitesi, Mimarlık Mühendislik Fakültesi, Mimarlık bölümünü kazandı. 1975 yılında diplomasını aldı. Kısa bir süre bir kamu kuruluşunda görev aldı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra serbest mimar olarak çalışmaya başladı. Bir süre Amerika’da yaşadı. 1980 yılında Antalya’ya taşındı. Mimarlığın yanısıra, mobilya tasarımcılığı ve üreticiliği yaptı. 1990 yılında, Antalya, Kaleiçi’nde döneme damgasını vuran saygın bir kurumu, Kaleiçi Sanatevini kurdu. 1994 yılında Burdur’un bir orman köyüne yerleşti. Kerpiçten yaptığı evde kendi sebzesini ve meyvesini yetiştirerek sayısız canlıyla birlikte; Kangal köpekleri, Sönmez koyunları, tavukları, horozları, kedileri ile doğayla iç içe bir yaşam kurdu kendisine. 2013 yılında yaşamının en önemli projelerinden birine imza atmak için Muğla’ya taşındı. 2015 yılında Özlem Uzman ile birlikte EGET Vakfını kurdu. İlk kitabı 1970 yılında yayımlandı. O tarihten beri yayımlanmış olan beş kitabı bulunmakta. 1972 yılında ilk kişisel fotoğraf sergisini açtı. Grup A’nın üyelerinden ve ANFAD (Antalya, Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği)'nin kurucuları arasında yer aldı. Kültür Bakanlığı Devlet Fotoğraf Yarışması birincilik ödülü sahibi oldu. 1993’ten beri biri yurt dışında olmak üzere 37 kişisel resim sergisi açtı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.