500 bin lira cezası var: Aracı olanlar yaparsa yandı!

500 bin lira cezası var: Aracı olanlar yaparsa yandı!
25 yaş ve üzeri araçlar için hurda teşviki düzenlemesi gündemde. Eski araçların geri dönüşüme kazandırılmasını ve yerli üretim araçların ÖTV muafiyetiyle alınmasını öngören düzenleme, trafik güvenliğini artırmayı ve çevresel fayda sağlamayı amaçlıyor. Yasağa uymayanlara ise 500 bin TL’ye kadar para cezası uygulanacak.

Hurda teşviki kapsamında, 2000 model ve öncesi araçlar geri dönüşüme kazandırılacak. TÜİK’in 2024 verilerine göre, Türkiye’deki araçların dörtte biri 21 yaş ve üzerinde. Bu düzenleme, tamir masrafları yüksek olan bu araçların trafikten çekilerek hem ekonomik yükün hem de çevreye verilen zararın azaltılmasını amaçlıyor.

Araba Vergi 2

Yaptırımlar Sertleşiyor

Düzenleme, ağır hasar görmüş veya ekonomik ömrünü doldurmuş araçların tamir edilip yeniden trafiğe çıkarılmasını yasaklıyor. Bu kurala uymayan kişilere veya şirketlere 500 bin TL’ye kadar para cezası uygulanması planlanıyor. Bu yaptırımın, eski ve güvensiz araçların trafikten çekilmesini hızlandırması bekleniyor.

Yerli Otomobil Üretimine Destek

Hurda teşviki düzenlemesi, yalnızca Türkiye’de üretilmiş otomobiller için geçerli olacak. ÖTV muafiyetiyle sunulacak bu araçlar, yerli otomobil sektörüne talebi artırmayı ve sektörü desteklemeyi hedefliyor. Bu durum, hem bireysel kullanıcılar hem de yerli üretim açısından ekonomik avantaj yaratacak.

Düzenlemenin Hayata Geçmesi Bekleniyor

TBMM’ye sunulan bu düzenlemenin, bütçe görüşmelerinde ele alınması bekleniyor. Yürürlüğe girmesi durumunda, eski araçların geri dönüşüme kazandırılması ve yerli otomobil kullanımının teşvik edilmesi açısından büyük bir adım atılmış olacak. Bu teşvikin, ulusal ekonomiye ve çevreye olumlu etkiler sağlayacağı öngörülüyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 163 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.