Emekli Kiracıya Dokunulmayacak Ama Kirada Stopaj Kapıda! Kimler Etkilenecek İşte Detaylar
14
Kira gelirlerinde şeffaflık artırılıyor
Yeni uygulamayla, tutarı ne olursa olsun tüm kira ödemeleri banka veya PTT hesapları üzerinden gerçekleştirilecek ve stopaj kesintisi yapılacak. Yetkililer, bu düzenlemenin kira gelirlerindeki kayıt dışılığı azaltmayı ve vergi takibini kolaylaştırmayı hedeflediğini açıkladı.
24
Emekliler için istisna devam ediyor
Tek gelir kaynağı sosyal güvenlik aylığı olan emekliler, mevcut istisnadan faydalanmaya devam edecek. Emeklilerin kiraya verdikleri tek konuttan elde ettikleri gelirin 47 bin TL’yi aşan kısmı için stopaj uygulanacak, bu sınırın altındaki kira gelirleri için herhangi bir kesinti yapılmayacak. Kira gelirlerinin banka veya PTT hesapları dışında tahsil edilmesi durumunda ise ev sahiplerine yaptırım uygulanacak; eksik tahakkuk eden vergiler, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek.
34
Yüksek harcama yapanlar yakından izlenecek
Yeni düzenleme kapsamında, bir yıl içinde toplam harcaması 12 milyon TL ve üzeri olan kişilerin gelir ve harcama farkları mercek altına alınacak. Gelir ve giderleri arasında %20 veya daha fazla fark tespit edilen kişiler, farkı açıklamak zorunda olacak. Açıklamaları belge ve kayıtlarla desteklemeyenler, açıklayamadıkları tutar üzerinden vergilendirilecek. Bu kapsamda şans oyunlarından elde edilen kazançlar, gayrimenkul satış gelirleri veya alınan borçlar gelir kaynağı olarak gösterilebilecek.
44
Tapu ve araç işlemlerinde yeni düzenleme
Tapuda, gerçek satış bedelinden daha düşük tutar üzerinden harç ödenmesi durumunda cezalar artırıldı; mevcut %25 ceza yerine 1 katı ceza uygulanacak. Ayrıca araç devri işlemlerinde yeni harç uygulamaları getirildi. Noterlerde yapılan sıfır araçların ilk tescil işlemlerinden ve ikinci el araç satış ve devirlerinden en az 1.000 TL “nispi noter harcı” alınacak, mevcut istisnalar kaldırılacak.
Kayıt dışılıkla mücadelede yeni dönem
Kanun teklifindeki düzenlemeler, kira gelirleri ve yüksek harcamalarda kayıt dışılığın önüne geçmeyi amaçlıyor. Maliye Bakanlığı, banka hareketleri, tapu ve noter kayıtları gibi verileri çapraz kontrol ederek gelir-harcama farklarını tespit edecek ve gerekli işlemleri uygulayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.