Son Uyarı: Sayaç Değiştirmeyen Aboneler 10 Bin TL Ödeyecek
Son Dakika haber sitesinde yer alan habere göre, 2023 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği kapsamında, 2014–2019 yılları arasında piyasaya sürülmüş veya son muayeneleri bu tarihler arasında yapılmış sayaçlar için son kullanım tarihi 31 Aralık 2025 olarak belirlendi.
Milyonlarca Abone Eski Sayacını Değiştirmedi
Yönetmelik gereği, dağıtıcı firmalar 2014–2019 üretimli doğal gaz sayaçlarını yeni yıl öncesinde sökerek, geçerli muayenesi olan sayaçlarla değiştirmekle yükümlü. Türkiye genelinde başlatılan uygulama kapsamında, hâlihazırda milyonlarca abonenin konutlarında eski sayaçların hâlâ kullanıldığı ortaya çıktı.
Yeni süreçte aboneler, şubat ayı sonuna kadar ilgili il müdürlüklerine başvurarak değiştirilecek sayaçlar hakkında bildirimde bulunmak zorunda. Bildirim sonrası sayaçların muayenesi, Bakanlığın il müdürlükleri koordinasyonunda, kullanıcının anlaşacağı servislerde gerçekleştirilecek.
Muayene Sonrası Çizelge Hazırlanacak
Yönetmelik uyarınca, muayenesi yapılacak sayaç kullanıcı tarafından sökülüp servise getirilecek. İlk, periyodik veya stok muayenesi sonucu uygun bulunan sayaçlar damgalanacak ve gelecekteki bakım tarihlerini içeren bir çizelge hazırlanarak hak sahibine teslim edilecek.
10 Bin TL’ye Kadar Ceza Uygulanacak
31 Aralık 2025 tarihine kadar sayaç değişimini yaptırmayan aboneler, 2026 itibarıyla yapılacak denetimler sonucunda yönetmeliğe aykırı kullanım nedeniyle 10 bin TL’ye kadar para cezasıyla karşılaşacak.
Yeni yılda sayacını yenilemeyen kullanıcılar, “damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma” fiilinden dolayı idari işlemlere tabi olacak. Listeyi belirtilen süre içinde bildirmeyen veya eksik/hatalı bildiren abonelere de idari yaptırım uygulanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.