Yeni Torba Yasa Geliyor! Emekliye ve Bayram İkramiyelerine Zam, Refah Payı Ve 7200 Prim Günü Düzenlemesi
Meclis’in Gündeminde Emekliye Yeni Düzenlemeler
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına hızlı başladı. Ekonomiden sosyal politikalara uzanan geniş gündemin odağında ise emeklilerin gelirini artıracak düzenlemeler bulunuyor.
Yeni torba yasa kapsamında taban maaş artışı, bayram ikramiyelerinin yükseltilmesi, refah payı uygulaması ve tamamlayıcı emeklilik sistemi önümüzdeki haftalarda Meclis’te görüşülecek.
2026 “Emeklilerin Yılı” Olacak
2026 yılı, emekliler için hem zam hem de reform yılı olacak. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, son 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. Memur emeklilerine ise toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı eklenecek.
Ayrıca refah payı uygulamasının da yeniden gündeme alınması bekleniyor.
Memur emeklilerinin maaş artış oranı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden yaklaşık 6,3 puan daha yüksek hesaplanıyor. Bu farkın kapatılması için “eşit zam” talepleri öne çıkarken, refah payı düzenlemesinin Ocak ayında TBMM’ye sunulması planlanıyor.
En Düşük Emekli Maaşı Yeniden Belirlenecek
Şu anda 16.881 TL olan en düşük emekli aylığının, 2026 Ocak zammıyla birlikte 18 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor.
Enflasyon farkına göre yapılacak artışın yanı sıra, kök aylığı taban maaşın altında kalan emeklilere fark ödemesi yapılacak.
Bu düzenlemenin torba yasa kapsamına alınmasıyla milyonlarca emeklinin maaşında kalıcı artış sağlanacak.
Bayram İkramiyelerine Yeni Artış Yolda
Emeklilere yılda iki kez ödenen bayram ikramiyeleri, 2024’te 4 bin liraya yükselmişti.
Yeni torba yasa taslağına göre, 2026 Ramazan Bayramı öncesinde ikramiyelerde yeni bir artış gündeme gelecek.
Yapılacak düzenlemenin Mart ayı başında Meclis’e sunulması ve Nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bu sayede milyonlarca emeklinin bayram geliri yeniden artacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geliyor
Mevcut Otomatik Katılım Sistemi (OKS), yerini Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’ne bırakacak.
Yeni sistemde işveren katkısı da devreye girecek ve çalışanlara emeklilikte ikinci gelir sağlanacak.
Orta Vadeli Program (OVP)’da yer alan bilgiye göre, reformun 2026’nın ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Yasalaşma sürecinin yeni yasama yılı bitmeden TBMM gündemine taşınması hedefleniyor.
Bağ-Kur’lulara 7200 Prim Günüyle Emeklilik Fırsatı
Uzun süredir beklenen prim gün sayısı düzenlemesi de torba yasa taslağında yer alıyor.
Mevcut sistemde 9.000 prim günü doldurmak zorunda olan esnafa, yeni düzenlemeyle 7.200 günle emeklilik imkânı tanınacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütülen hazırlıkların 2026’nın ilk yarısında tamamlanacağını açıkladı.
Yeni sistemin kimleri kapsayacağı, hangi meslek gruplarının ve hangi tarih aralığında prim ödeyenlerin düzenlemeden yararlanabileceği ise teknik çalışmaların ardından netleşecek.
Bu adım hem erken emeklilik fırsatı sunacak hem de prim yükünü hafifletecek.
Emekliler İçin Beklentiler Artıyor
Torba yasayla birlikte emekli vatandaşların gelirlerinde kayda değer bir artış bekleniyor.
Uzmanlara göre, 2026 yılı düzenlemeleriyle birlikte hem mevcut emeklilerin refahı artırılacak hem de aktif çalışanların gelecekteki maaş güvencesi güçlenecek.
TBMM’de önümüzdeki aylarda görüşülecek bu yasa, yaklaşık 16 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiriyor.
Kaynak:K2haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.