Emekliye Temmuz zammında son durum nedir: İşte en güncel maaş tablosu

Emekliye Temmuz zammında son durum nedir: İşte en güncel maaş tablosu
Milyonlarca emekli vatandaş Temmuz ayında yapılması tasarlanan emekli zammını bekliyor. Peki yapılması planlanan maaş zam oranlarında son durum nedir, işte detaylar...

Takvim Gazetesi'nin haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz ayında yapılacak zamları büyük bir heyecanla bekliyor. Yılın ilk altı ayında gerçekleşen enflasyon oranlarına bağlı olarak kök aylıkların en az yüzde 25 oranında artırılması bekleniyor. Bu artışın, taban aylıklara da yansıtılması gündemde.

ENFLASYON AYARI

Taban aylıkta artış için 2 formül öne çıkıyor. İlk formül, taban aylık tutarına ilk 6 aylık enflasyon oranının yansıtılmasını içeriyor. Bu formül uygulanırsa, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin kök aylıklarında gerçekleşen artış taban aylığa da yansıtılmış olacak.

Tüm emeklilerin geliri aynı oranda artmış olacak. İlk 6 aylık enflasyonun yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının en az yüzde 25 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Bu oran taban aylığa da uygulanırsa en düşük aylık ödemesi 12 bin 500 liraya yükselecek. Kök aylığı 10 bin liranın altında olanlar halen 10 bin lira alırken, bu formül uygulanırsa ellerine 12 bin 500 lira geçecek. Böylece tüm emeklilerin geliri yüzde 25 artacak.

BİR FORMÜL DAHA VAR

Taban aylık artışına ilişkin bir formül de yıllık enflasyon hedefinin yansıtılması olacak. Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 36 olarak açıkladı.

Taban aylık eğer bu oran yansıtılırsa 10 bin liradan 13 bin 600 liraya çıkacak. Bu durumda en düşük emekli aylığı ödemesi 13 bin 600 liraya tamamlanacak.

NASIL UYGULANACAK?

- Kök aylığı 9 bin lira olan emekli, 360 lira (9.000 TL'nin % 4'ü) ek ödeme ve 640 lira '5510 Ek 19' ödemesiyle birlikte 10 bin lira alıyor.

- Bu emeklinin yeni kök aylığı eğer Temmuz zammı yüzde 25 olursa 11 bin 250, ek ödemesi de 450 liraya çıkacak. Bu emeklinin yeni geliri 11 bin 700 lira olacak. Bu emekliye eğer taban aylık aynı kalırsa aylık 11 bin 700 lira ödenecek.

- Taban aylık yüzde 25 artırılırsa emeklinin ödemesi 12 bin 500 liraya tamamlanacak.

NELER YATIRILACAK? BAYRAMDA 4'LÜ ÖDEME

Haziran ayında ilk aylığını alanlara ek ödeme dahil 1 peşin aylık, ödeme gününe kadar olan maaş farkı ve ikramiye yatırılacak.

Örneğin; ilk emekli aylığı ödeme tarihi 17 Haziran olan EYT'li hem 17 Haziran-17 Temmuz dönemine ait bir aylık maaş ödemesini hem 16 günlük maaş farkını hem de 3 bin lira bayram ikramiyesini alacak.

Aylık ödeme tarihi 28 Haziran olan EYT'liye ise ek ödeme dahil bir peşin maaşla birlikte 27 günlük maaş farkı yatırılacak. Tabii bir de 3 bin lira ikramiye ödenecek.

AYLIK FARK, AYLIK VE İKRAMİYE

Örneğin; 10 bin lira emekli aylığı bağlanan kişinin hesabına maaş alma günü 17 Haziran ise 5 bin 333 lira aylık farkı, 10 bin lira peşin aylık ve 3 bin lira ikramiye olmak üzere toplam 18 bin 333 lira yatırılacak.Bu tutar, aylık ödeme gününe ve maaşa göre daha da artacak. İşlemler bir sonraki ay tamamlanırsa bir kayıp olmayacak. Bu durumda ödemeye bir maaş daha eklenecek.

Kaynak:TAKVİM

Bu haber toplam 382 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.