Fethiye Karagözler’de 27 Teknelik İskele Projesi Gündemde
13
Koç ve Hancı Turizm A.Ş. tarafından Karagözler Mahallesi 143 ada 18 parsel önündeki deniz alanında yapılması planlanan proje kapsamında hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası (PTD), Muğla Valiliği’ne sunuldu.
Dosya, ÇED Yönetmeliği’nin 16. maddesi kapsamında incelenerek projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.
İskele 65 metre kıyıya dik, 40 metre kıyıya paralel olacak
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre proje alanı, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alan içerisinde bulunuyor.
Projenin toplam ÇED alanı 4 bin 887,42 metrekare olarak belirlendi.
Planlanan tekne bağlama iskelesinin kıyıya dik bölümünün 65 metre, kıyıya paralel bölümünün ise 40 metre uzunluğunda olması öngörülüyor.
İskelede toplam 27 adet tekne bağlama kapasitesi bulunacak.
Proje, mevcut durumda Marina Boutique Otel’in önünde bulunan tekne bağlama alanının bulunduğu bölgede gerçekleştirilecek.
Otelin 38 odası bulunurken, tesis için 2 Ocak 2020 tarihinde ÇED kapsam dışı kararı verildiği belirtildi.
23
Mevcut iskelenin geçmişi 1980’li yıllara uzanıyor
ÇED dosyasında, proje alanındaki iskelenin geçmişinin uzun yıllara dayandığı bilgisine de yer verildi.
Mülga Ulaştırma Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü’nün 30 Aralık 1987 tarihli yazısında, otel tesislerinin önünde yaklaşık 2,5 metre genişliğinde ve 21 metre uzunluğunda eski bir iskelenin bulunduğunun tespit edildiği aktarıldı.
Aynı yazıda, bölgedeki su derinliğinin yaklaşık 90 santimetre olduğu ve iskelenin yerli ve yabancı yatlara hizmet amacıyla kullanıldığı belirtilirken, iskele yapılmasında sakınca olmadığı yönünde değerlendirme yapıldığı ifade edildi.
2010 yılında yüzer iskeleye dönüştürüldü
Dosyada yer alan bilgilere göre mevcut durumda bölgedeki su derinliği yaklaşık 90-100 santimetre arasında bulunuyor.
2010 yılından sonra herhangi bir derinleştirme çalışması yapılmadığı belirtiliyor.
2010 yılında ise daha önce ahşap ve demirden oluşan eski iskelenin tamamen kaldırılarak yerine panton özellikli yüzer iskele yapıldığı kaydediliyor.
Yüzer iskeleye dönüştürülmesiyle birlikte iskelenin boyutlarında değişiklik yapılmadığı ifade ediliyor.
ÇED dosyasında ayrıca 2010 yılından önceki eski iskeleye ilişkin herhangi bir ÇED görüşünün bulunmadığı bilgisi yer alıyor.
Ön izin süresi 2027’ye kadar uzatıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 10 Mart 2026 tarihli ve 15121983 sayılı yazısında, proje kapsamında verilen ön izin sürelerinin 14 Şubat 2027 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi.
33
Projenin turizm potansiyeline katkı sağlaması hedefleniyor
ÇED dosyasında projenin hayata geçirilme gerekçeleri arasında bölgenin yüksek turizm potansiyeli ve deniz turizminin bölgesel ekonomideki rolü gösterildi.
Proje alanının kara ulaşımının kolay ve lojistik altyapısının uygun olduğu bir noktada bulunduğu belirtilirken, Fethiye-Göcek bölgesindeki deniz turizminin geliştirilmesi ve yat turizmine yönelik ihtiyaçların karşılanmasının hedeflendiği ifade edildi.
Proje alanının Muğla il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 90 kilometre, en yakın haneye ise yaklaşık 310 metre mesafede olduğu bilgisi de dosyada yer aldı.
Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin planlama çalışmalarının da dosyada değerlendirildiği belirtilirken, projenin bölgedeki deniz trafiği ve tekne bağlama ihtiyacına yönelik olarak planlandığı aktarıldı.
Proje için ÇED sürecinin başlamasıyla birlikte, ilgili kurumların değerlendirmeleri ve mevzuat kapsamında yürütülecek işlemler devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.