Herkes yanlış biliyormuş: Muğla ve İlçelerin isimleri nereden geliyor?
Yayınlanma:
Tarihi yüzlerce yıla dayanan Muğla şehri pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Peki Muğla ve İlçelerin isimleri ise nereden geliyor? Ayrıntılar haberimizde...
114
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Muğla'nın tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. İlçelerin isimleri ise tarihsel ve kültürel öğelere dayanıyor.MuğlaMuğla adının Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın komutanlarından “Muğlu” Bey’den gelmekte olduğu söylenmektedir.
214
BodrumBodrum adı, Kale’nin kurucularından olan St. Petrium şövalyelerinden gelmektedir. O dönemde, burada yaşayan Türkler tarafından BODRUM olarak telaffuz edilen bu isim, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Bodrum olarak kesinleşmiştir.
314
Dalaman bölgesinin tarihi süreç içindeki sakinleri; Lukkalar, Lekler, Solymoslular, Kavalılar, Persler, Helenler, Atinalılar, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Menteşoğulları ve Osmanlılar olmuştur. Likyalılar 1600 sene bu topraklarda yaşadılar. Anadolu'da İran egemenliği döneminde Karios'un adından hareketle Karia olarak adlandırılmıştır. Osmanlı zamanında ise bölge daha çok Hidivi Abbas Paşa ile anılmaktadır. Kapıdağ semti, Likya kaya mezarları, Hippokome (At Şehri) ve Oktapolis (Sekiz Şehir) kalıntıları, Delikli Kavak semtindeki antik kent sur kalıntıları, Ardıçlı tepedeki Selçuklu surları, Hisar semtindeki eski Bizans dönemine ait şaraphane, Şerefler (Kalynda) köyündeki Karya dönemine ait kaya mezarları ve surlar, Gürköy'de Manastır tepesi, Demirci çarşısı, Gökdağ kaya mezarları, Kavaklı Dede türbesi, Ak Türbe, Ak Köprü, Cleopatra hamamı bölgenin tarihi yerlerindendir. Dalaman'ın tarihiyle ilgili herhangi bir arkeolojik kazı ya da yüzey araştırması yapılmamıştır.Ancak Antik Karya bölgesi içerisinde olduğundan, Dalaman'ın tarihinin çok eskilere dayandığı sanılmaktadır. Daha önce Köyceğiz İlçesine bağlı olan Atakent ve Dalaman beldelerinin birleşmesiyle belediye olan Dalaman, 1983’te ilçe olmuştur.Ayrıca Dalaman'da tren yolu olmamasına rağmen, tren istasyonu bulunmaktadır.
414
DatçaCumhuriyetle beraber 1928'de Dadya adıyla ilçe yapılmış. 1933'te Datça olarak düzeltilmiştir.
514
Fethiye1913 yılında Şam'dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey'in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
614
KavaklıdereRivayete göre Kavaklıdere, adını, içinden geçen dereden ve etrafının yöre halkının 'Kavak' adını verdiği çınar ağaçlarıyla çevrili olmasından almaktadır.
714
KöyceğizKöyceğiz adının nereden geldiğine gelince: Efsanelere göre Köyceğiz, gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış. Felaketin seyrine gelenler gölün doğu kısmında kalan birkaç evi ve insanı görünce: "Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış." demişler. Bugün hâlâ gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılır.
814
MarmarisFiskos kentin ilk adıdır. Bugün Asartepe denilen mevkide kalıntıları görülebilir. Halk inanışına göre Kanuni Sultan Süleyman, buradaki kaleyi şanına layık görmemiş ve “Mimar As!” demiş. Bu söz zamanla “Marmaris” şeklini almış.
914
MenteşeMuğla'nın Türklerin eline geçmesi, Uç Beylerden Menteşe Bey tarafından 1284 de gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra bölge "Menteşe" adıyla anılmaya başlanmıştır.
1014
MilasAdını rüzgarlar tanrısı Ailos'un soyundan gelen Mylasos'dan alan Mylasa’nın, arkeolojik araştırmalara göre kuruluşu İ.Ö 1.binyıla kadar uzanmaktadır. M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü coğrafyacı Strabon’a göre Karia Sözcüğünün kökeni “sorguçlu tolga” dan gelmektedir.
1114
OrtacaFethiye ve Marmaris arasının orta yerinde oluşuyla da; adından da anlaşılacağı gibi Ortaca ismini almıştır.
1214
İlçe adını önceden Fethiye'ye bağlı olan Seydiler ile Kemer köylerinin adlarının birleşmesinden almıştır.
1314
M.Ö. 1440 yılında İyonyalılarla – Karyalılar arasında yapılan anlaşmada adı geçen şehirler arasında “OLA” bulunmaktadır. Evliya Çelebi'nin eserlerine göre, Menteşe beylerinden Ulama Bey bölgeyi fethettikten sonra ismi Ula olarak değiştirilmiştir. Ula yerleşik düzene erken geçen yerlerin başında gelmektedir.
1414
YatağanYatağan ismi, Yatıgan dağından almıştır. Yatağan dağı görünüş olarak ince uzun bıçağa andırır. Ahi Sinan'ın mezarı Yatağan dağının zirvesindedir. Orada yatana çağırışım yapacak şekilde "Yatan" denilmiştir. Daha sonra Yatağan olarak söylenmeye başlanmıştır. Halikarnas Balıkçısı, (Mavi Sürgün sayfa 152 de) Ahiköy o zaman nahiyeydi, şimdi kaymakamlık oldu. Ben Bodrum'dayken Yatağan adlı bir kayığım vardı. Ahiköy'ün ilk kaymakamının karısı Bodrumluymuş. Yeni kaymakamlığa yeni bir ad takmak gerekince, oraya "Yatağan" diye kayığımın adını vermişler. Demiştir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.