Gazeteci Neden Haber Yapar?

Gazeteci Neden Haber Yapar?
Son dönemde akıllara gelmeyen her şeyi yaşıyor gazeteciler. Yerelde bizler gelen tehdit telefonlarına hatta uzaktan araç takiplerine alıştık. Ulusal basında...

Son dönemde akıllara gelmeyen her şeyi yaşıyor gazeteciler. Yerelde bizler gelen tehdit telefonlarına hatta uzaktan araç takiplerine alıştık. Ulusal basında da gazetelerin basılmasına gazetecilerin dövülmesine hatta Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu gibi meslek büyüklerimizin öldürülmesini bile gördük. Neler görmedik ki?

***

Geçtiğimiz gün Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklandığı mahkemedeki savunmaları ortaya çıktı. Türkiye basın tarihinin unutulmayacak günlerinden biri yaşandı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, 'MİT TIR'ları' haberi nedeniyle tutuklandı. Dündar, Cumhurbaşkanı “Haberse haber ne olmuş yani...” dedi. Her iki gazeteci de mahkemede haberi neden yayınladıklarını, “neden gazetecilik yaptıklarını” anlatmaya çalıştı.

***

Bir gazetecinin en zor anı olsa gerek bir haberi neden yaptığını açıklaması. Bir itfaiyeci yangını neden söndürür?, bir doktor hastasına neden ilaç yazar?, bir fırıncı neden ekmek yapar?, bir imam neden namaz kıldırır?, Bir aşçı neden yemek yapar?, bir aktör neden rol yapar?, bir ambulans şoförü neden gaza basar?, bir arıcı neden bal üretir?, bir armatör neden gemi alır?, bir astronot neden uzaya çıkar?, bir avukat neden davalara girer?, bir ayakkabıcı neden ayakkabı satar?, bir bahçıvan neden çiçek sular?, bir barmen neden kokteyl hazırlar?, bir belediye başkanı neden seçilir?, bir bulaşıkçı neden su kullanır?, bir cenaze levazımatçısı neden tabut bulundurur?, bir çoban neden havyan otlatır?, bir dadı neden çocuk bakar?, bir davulcu neden davul çalar?, bir demirci neden demir döver?, bir devlet memuru neden mesai yapar?, bir diş hekimi neden dolgu yapar?, bir eczacı neden ilaç satar?, bir film yönetmeni neden film çeker?, bir fotoğrafçı neden fotoğraf çeker?, bir futbolcu neden topla oynar?, bir garson neden servis yapar?, bir inşaat mühendisi neden proje yapar?, bir kahveci neden çay demler?, bir kamyoncu neden yük taşır?, bir kasap neden kıyma çeker?, bir komedyen neden espri yapar?,bir kuaför neden fön çeker?, bir kuyumcu neden altın satar?, bir laborant neden tahlil yapar?, bir lokantacı neden yemek satar?, bir manav neden meyve sebze satar?, bir muhasebeci neden beyanname doldurur?, bir muhtar neden ikametgah belgesi verir?, bir nalbant neden nal çakar?, bir oto tamircisi neden anahtar takımı kullanır?, bir öğrenci neden okula gider?, bir öğretmen neden ders verir?, bir palyaço neden yüzünü boyar?, bir papaz neden Pazar ayini yapar?,bir pilot neden uçak kullanır?, bir postacı neden mektup getirir?, bir rektör neden üniversiteyi yönetir?, bir savcı neden iddianame hazırlar?, bir Hakim neden duruşma yapar?, bir yorgancı neden yorgan diker? İşte tüm bunların cevapları aslında gazetecilerin neden haber yatıklarının cevabı aslında.

***

Muğla Büyükşehir  Gazeteciler Cemiyeti olayla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Ülke genelinde gazetecilerin temsilcisi kabul edilen cemiyetler arasında gelen ilk açıklama olması nedeniyle önemli.

“Gelişmiş demokratik ülkelerde haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı özgür basındır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır.

Demokratik sistemin güçlü temeller üzerinde yükselmesi, basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle basın, her anlamda özgür olmalıdır. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından söz edilemez.

Gazeteci ise, elde ettiği bir belgeyi veya bilgiyi kamuoyuna duyurmakla yükümlüdür. Gazeteci, halk adına haber alma özgürlüğünü kullanır.

Basın özgürlüğünün önemine ilişkin bu gerçekler göz önüne alındığında, Gazeteci Can Dündar ile Erdem Gül’ün, MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanmalarını kınıyor, adaletin bir an önce sağlanarak meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını bekliyoruz.”  

Bu haber toplam 596 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.