Geldi Yine 10 Ocak

Geldi Yine 10 Ocak
10 ocak 1961de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gün,”çalışan gazeteciler...

10 ocak 1961de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gün,”çalışan gazeteciler günü” ya da “bayramı” olarak anılıyor. 55 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları neredeyse kullanılamaz halde içler acısı durumda.

***

İl genelinde Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti, Fethiye Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere üç cemiyet var. Her cemiyetin başında da meslektaşlarımız görev yapıyor. Biz gazeteciler olarak her olumsuzluğu göz önüne getirip, görülmeyenlerin görülmesini sağlamakla yükümlüyüz. O zaman önce iğneyi kendimize batıralım.

***

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü için Muğla’da bulunan hangi cemiyet bir etkinlik yapacak diye merak içinde cemiyet yöneticilerini aradım. Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, “09 Ocak gecesi Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon tarafından düzenlenen etkinliğe katılacak gazeteci arkadaşlarımızla orada bir arada olacağız” dedi. Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan da “Cemiyet üyeleri ve meslektaşları ile 12 Ocak’ta Bodrum Belediye Başkanı Kocadon’un düzenlediği etkinliğe katılarak 10 Ocak günü cemiyet üyemiz olan hastanede yatmasına karşın hasta yatağında bile çalışmaya devam eden Gazeteci Yazar Özcan Özgür’ü meslektaşlarımızla ziyaret ederek toplu bir kutlama yapacağız. Hafta içinde de meslektaşlarımız ve gündemin rahat olduğu bir günde de kahvaltıda buluşacağız ” dedi. Fethiye Gazeteciler Cemiyeti başkanı Osman Baykuş’a ulaşmada sorun yaşayınca Yönetim Kurulu Üyesi Sıdıka Kölemen’e ulaştım. Kölemen, “ bizler cemiyet olarak yapacağımız organizasyonları sıraya koyduk. Ancak Fethiye ve Seydikemer’de bulunan STK’lar tarafından da bizler için etkinlikler düzenleniyor. 09 Ocak gecesi tüm Muğla’daki gazetecilerle birlikte Bodrum Belediye Başkanının davetlisi olarak Bodrum’a gideceğiz. 10 Ocak gecesi Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile bir araya geldikten sonra, 11 Ocak günü Fethiye Ticaret Odası başkan ve Yönetimi ile ardında 14 Ocak Günü Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ile birlikte olacağız. 18 Ocak günü’de Cemiyet üyelerimizle kahvaltıda bir arada olacağız” dedi.

***

Vay arkadaş il genelinde 3 cemiyet var ama tüm gazetecileri bir araya bir İlçe belediyesi toplayabiliyor. Artık oturup düşünme vaktidir. Bir olmak birlikte olmak varken üç farklı cemiyete gerek de yok. Terzi önce kendi söküğünü dikmeli bizde öyle yapmalıyız. Artık bu üç cemiyetin bir araya gelerek tek bir güç olması gerekiyor. İnanıyorum ki hiçbir cemiyet başkanının koltuk sevdası, yada bir etiket beklentisi yok. Önceliğin meslektaşlarımızın rahat görev yapmaları ve kendilerini geliştirmek olduğunda hepsinin de hemfikir olduğuna inanıyorum.

***

Halkın tarafsız, eksiksiz ve doğru haber akışıyla bilgilendirilmesi, demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli şartlarından biridir.  Günümüzde iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme, yazılı ve görsel basının yanı sıra yeni medyanın da faaliyet ve etki alanını genişletmiş, kamuoyunun bilgilenme imkanlarının artmasını beraberinde getirmiştir.Meslektaşlarımın, kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için gösterdikleri çabalar hiç kuşkusuz takdire şayandır.  Yakın tarihimizde demokrasimizin kesintiye uğradığı, vesayetin somut bir şekilde kendini hissettirdiği dönemlerde ciddi baskılara ve mağduriyetlere maruz kalmış olan medya çalışanlarımızın, geçmişten çıkardıkları dersler ışığında, vesayetçi anlayışlara artık itibar etmeyeceklerine inanıyorum. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan medyamızın, halkımızı doğru bilgilendirmenin yanı sıra, birlik ve beraberliğimizin korunması, meselelerimizin suhuletle çözülmesine katkı sağlaması noktasında yapıcı bir rol üstlenmesi elbette mümkündür. Bu açıdan Meslektaşlarımın, mesleklerini icra ederken toplumumuzun hassasiyetlerini göz önünde bulundurmaya özen göstermeleri, karanlık odakların algı operasyonlarına alet olmamaları da büyük önem arz etmektedir. Bu düşüncelerle, tüm meslektaşlarımın, “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor, kendilerine başarılar diliyorum.

Bu haber toplam 541 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.