Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun gerekli olmadığını web sitesinden duyurdu.

20 koyda 864 tekne kapasitesine hizmet vermesi planlanan proje kapsamında, 918 mapa, 857 tonoz, 891 şamandıra, 2 yüzer ponton ve 22 servis pontonu kurulması planlanıyor.

Whatsapp Image 2025 02 17 At 12.23.43

Mevcut marina ve iskelelerle birlikte Göcek Körfezi’nde toplam tekne bağlama kapasitesi 2 bin 6’ya ulaşacak. Proje için 149 milyon 981 bin TL bütçe ayrıldığı öğrenildi.

Muğla’nın Göcek Koylarında, Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçiricilecek olan,  “Göcek Dalaman Koylarında Mapa Şamandıra Sistemlerinin Kurulması ve İşletilmesi Projesi” ile 20 koyda 864 tekneye hizmet verilecek.

Yeşil Dalaman’da Ağaç Katliamı Yeşil Dalaman’da Ağaç Katliamı

Muğla’nın Göcek Koylarında Türkiye Çevre Ajansı tarafından “Göcek Dalaman Koylarında Mapa Şamandıra Sistemlerinin Kurulması ve İşletilmesi” projesi için harekete geçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun gerekli olmadığın web sitesinden duyurdu.

Whatsapp Image 2025 02 17 At 12.23.43 (2)

Projeye Hakkında

Bakanlığa sunulan proje dosyasında ise şu bilgilere yer verildi:

“Muğla’nın Dalaman İlçesi Kapıkargın ve Şerefler Mahallesi, Fethiye İlçesi Göcek ve İnlice Mahallesi Mevkii’nde Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı tarafından “Göcek Dalaman Koylarında Mapa Şamandıra Sistemlerinin Kurulması ve İşletilmesi” Projesi planlanmaktadır.

20 Koyda 864 Tekneye Hizmet Verilecek

Proje ile; Göcek Körfezinin sahip olduğu çevre değerlerini korumak ve mevcut çevre sorunlarını gidermek amacıyla ziyaretçilerin çevreyi tahrip etmemesi için alanın kontrol altına alınması, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılanması, biyolojik çeşitlilik, arkeolojik ve çevre değerlerinin korunması kirliliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Proje alanı bölgesinde oşinografik, batimetrik, dip yapısı, derinlik, coğrafi konum, tekne / gemi manevra alanları, deniz trafiği, koylardaki tahsisler, ekolojik, arkeolojik, hidrojeolojik, hidrobiyolojik vb. etkenler göz önüne alınarak;

90,20 kilometrekare alandaki 20 koyda;918 adet Mapa,857 adet Tonoz, 891 adet Şamandıra,2 adet Yüzer Ponton (Platform),22 adet Servis Pontonu ile Toplam 864 adet tekneye hizmet verilecek.

Göcek Koylarında Mevcut Durum

Mevcut durumda, Göcek körfezinde bulunan marina ve iskelelerin toplam bağlama sayısı 1.089. Planlanan proje ile Göcek körfezinde ve Dalaman koylarında 1.953 adet tekne bağlama kapasitesine ulaşılacak.

Bölgenin aktif olarak kullanılmasından dolayı bölgeyi ziyaret eden ve marinaları kullanmayan tekneler de göz önüne alarak 147 adet teknenin de bölgede var olacağı kabul edilmiş. Mevcut ve planlanan durumda bölgenin toplam kapasitesi 2100 adet tekne olacak.

Whatsapp Image 2025 02 17 At 12.23.45 (1)

Proje dosyasında, Kontrolsüz kullanımlar sebebiyle su altı arkeolojik değerlerin tahrip edilmemesi, su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğin azalmaması, oksijen-besin kaynağı ve en büyük karbon yutak alanlarından olması sebebiyle denizlerin ormanları olarak tanımlanan deniz çayırlarının zarar görmemesinin de sağlanacağı ifade edildi.

Projenin inşaat aşamasında yılda 6 ay, ayda 30 gün, günde 16 saat (2 vardiya) çalışma ile 180 günde tamamlanması öngörülüyor.  Projenin İnşaat aşamasında 70 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ