Göcek Tünelinin Kaderi Siyasi Malzeme Olmak

Göcek Tünelinin Kaderi Siyasi Malzeme Olmak
Yıllar önce Yeşilçam filmlerinin tek kanlı televizyonumuzda cumartesi akşamları ekrana geldiği günlerdi. Ahali büyük bir hevesle cumartesiyi bekler saat...

Yıllar önce Yeşilçam filmlerinin tek kanlı televizyonumuzda cumartesi akşamları ekrana geldiği günlerdi. Ahali büyük bir hevesle cumartesiyi bekler saat 20:00 Ajanslarını dinledikten hemen sonra meyveler, çerezler hazırlanır televizyon karşısında çıt çıkmazdı. Yine öyle bir akşam Türk sinema tarihinin önemli kilometre taşlarından biri olan Kemal Sunal’ın bir sinema filmi ekranda idi. Taşradan İstanbul’a gelen saf Anadolu insanını kandırıp ona İstanbul Boğaz Köprüsü’nü satarlar. O da uzaktan köprüyü izleyerek ne para kazanacağını hayal eder.

***

Hayaller gerçekleştirmek için kurulur. Ancak böyle bir hayalin gerçek olmasını o yaşlarda düşünemiyordum. O tarihlerde yaşam şekli ve yönetimi ile devletçilik ön plandaydı. Özelleştirmenin ne olduğunu kimse bilmiyor hatta konuşulmuyordu. Üzerinden yıllar yıllar geçti ülkenin içinde bulunduğu dar boğazdan çıkması için kamburlardan KİT’lerden kurtulması gerekiyordu. Sırasıyla KİT’ler satılmaya başladı. Bununla beraber yap, işlet, devret modelleri de özel sektörün kamu işletme yatırımlarını arttırdı. 40-50 yıl Göcek tüneli üzerinden siyaset yaparak oy alan politikacılar bir türlü tünel projesine başlamadı.

***

Dik rampa ve keskin virajlarla dolu Göcek geçidine tünel yapılması fikrini ilk kez 1965'te dönemin Bayındırlık Bakanı Haldun Menteşeoğlu ortaya attı. Turgut Özal'dan Süleyman Demirel'e, Tansu Çiller'den Mesut Yılmaz'a pek çok lider, bakan, yerel politikacı seçim dönemlerinde Göcek tünelinin yapımı için söz verdi.

Sekiz başbakan, 11 bakan, 13 hükümet döneminde yılan hikâyesine dönen Göcek Tüneli'ne ilk kazma 2 Nisan 2005'te vuruldu. Lider İnşaat'ın yaptığı 960 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 7.40 metre yüksekliğindeki tünel tamamlandı ve paralı olarak hizmete girdi. 25 dakikalık yol 1 dakikaya indi.

***

26 temmuz 2006’dan beri araç trafiğine açık. Tünelin resmi açılışı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.  Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Göcek Tüneli'nin on yıllardır telaffuz edilmiş olmasına karşın bir türlü hayata geçirilemeyen proje olduğunu belirterek, bu projenin kendi iktidarları döneminde uygulamaya geçirildiğini ve bitirildiğini kaydetti.  Erdoğan, Türkiye'de yolların uzun yıllar ihmal edildiğini, güvenlik problemleri bulunduğunu ve düşük standartlarda ulaşım sağlandığını söyledi. Yol ve suyun medeniyet anlamına geldiğini ifade eden Erdoğan, “Bunlar olmazsa çağdaşlıktan bahsedemezsiniz. Bu iktidar Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma mücadelesinin adresidir” dedi.

***

Yıllarca tünel beklentisi ile siyasilere oy veren bölge halkı tüneline kavuştu kavuşmasına da ilk başlarda kimse için önemli olmayan geçiş ücreti son dönemde herkesin gündeminde. İkinci Göcek tünelinin yapımının başlamışının ardından geçiş ücretleri tartışmanın gündemine oturdu. Son olarak da geçtiğimiz hafta sonu Göcek Tüneli ücretsiz olsun eylemi yapıldı.

***

Muğla-Antalya karayolu üzerinde bulunan Göcek Tüneli’nin geçiş ücretleri vatandaşlar tarafından protesto edildi. Türkiye’nin tek geçiş ücretli tüneli olan Göcek Tüneli için sosyal medya üzerinden örgütlenen vatandaşlar, protesto gösterisi yaptı. Dalaman ilçesinde sosyal medya üzerinden, ‘Göcek Tüneli Geçiş Ücretlerini Protesto Ediyoruz’ başlığı ile örgütlenen bir grup vatandaş, pankartlar ve düdükler ile Göcek Tüneli gişelerinde toplandı. Eyleme CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir ve Av. Akın Üstündağ da katılarak, vatandaşlara destek verdi.

***

İktidarın seçim öncesi tünel geçişlerini ücretsiz yapacağını vaat ettiğini söyleyen CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise, "Yapılacak iş çok basit eğer burada bir sözleşme söz konusu ise, nasıl Cumhuriyetin kazanımlarını bugüne kadar özelleştirdiler, burayı da devletleştirsinler" diye konuştu. CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ ise, "Son yapılan zam zaten problemli olan bu tünelin üstüne tuz, biber ekmiştir. Pahalı olması bir yana standartlara uygun olmayan, hatta yeniden yapılması gerekebilecek, içerisinde emniyet bandı dahi olmayan bu tünelin elden geçirilerek ücretsiz yapılmasını istiyoruz" dedi.

***

Hafta sonu gerçekleşen AK Parti İl Danışma Kurulunda konuşan AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci’de Göcek Tüneli’nin takipçileri olduklarını belirterek, “Bu ülke Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın kan dökerek ve bedel ödeyerek aldığı bu topraklara herkesin sahip çıkmasını beklerdik. Bir başka CHP Milletvekilimiz de Göcek tüneli ile ilgili eylem çağrısı yapmış. 40 yıldır yapılmayan bu tünel Ak Parti’nin iktidarında yapıldı. Bu tünelin ücretsiz olacağı sözünü de verenin Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nu olduğunu biliyoruz. Biz Göcek tünel geçişini ücretsiz olacağını söyledik, ama 2 Kasım’da olacak demedik. Bu konuda Ulaştırma Bakan Yardımcımız ile bizzat görüştük ve çalışmalar devam ediyor. Bundan geri adım atmamız söz konusu değil, ayaklanmayı, bölücülüğü, Gezi olaylarındaki gibi insanları kutuplaştırmayı adet edinmiş olanlara da Muğlalı vatandaşlarımızın prim vermeyeceğine inanıyorum” dedi.

***

Sizin anlayacağınız Göcek Tüneli yapımında önce olduğu gibi işlerken de siyasi malzeme. Aslında değişen bir şey yok sadece 25 dakikalık yol 1 dakikaya indi eğer 4,50 liran varsa….

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.