gümrük isyanı

gümrük isyanı
Dünyanın 30 ülkesine yılda 270 milyon dolar ihracat yapan ve Türkiye mermer üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Muğla’da, gümrük bulunmaması sektör...

Dünyanın 30 ülkesine yılda 270 milyon dolar ihracat yapan ve Türkiye mermer üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Muğla’da, gümrük bulunmaması sektör temsilcilerini isyan noktasına getirdi.

Kamyonların, ihracatın karayoluyla yapıldığı ülkelerin sınır kapılarına yakın olan yerlerde gümrüğe giriyor olması, olası bir kaçakçılık riskini beraberinde getirirken, mühürleme ve denetim kontrolleri de sektöre zaman ve para kaybettiriyor.

Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın, Avrupa’daki çok sayıda saray ve 5 yıldızlı otelin duvarlarını süsleyen Muğla mermeri, il merkezinde gümrük müdürlüğü bulunmaması nedeniyle ihracat sıkıntısı yaşıyor. Sektör temsilcileri, karayoluyla yapılan ihracatlarda kaçakçılık riski ile karşı karşıya kalırken, denetim ve mühürleme işlemlerinde zaman ve para kaybı yaşıyor. Yerinde gümrükleme yapılmaması nedeniyle birçok sipariş de iptal ediliyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, 2010 yılında 210 milyon dolar olan mermer ihracatının 2011 yılında 240 milyon dolara, 2012’de ise 270 milyon dolara yükseldiğine dikkati çekerek, Muğla merkezde Gümrük Müdürlüğü’nün açılması talebinde bulundu.

Ercan, “Kıyı kesimdeki ilçelerimizde limanlar ve hava meydanları dolayısıyla zorunlu olarak Gümrük Müdürlükleri açılmıştır. Bu yerlerde, gümrük işlemleri kolayca yapılabilmesine karşılık, Muğla merkezde Gümrük Müdürlüğünün olmaması nedeniyle mermer sektörü, İzmir ve bunun dışında değişik limanlardan gümrük işlemlerini yürütmek zorunda kalmaktadırlar. Halbuki sadece tarımsal ürünlerini ihracat etmek için, 20 sene önce, Yozgat’ta Gümrük Müdürlüğü kurulmuştur” dedi.

Eksikliğin Muğla’nın gelişmesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Ercan, “Muğla’nın bulunduğu konum, kıyı kesimin lojistik merkezi olmasına uygun olup, Muğla’nın ilçeleri arasındaki farkı kapatacak şekilde organize olması gerekirken, bu eksiklikler, Muğla’nın gelişmesini olumsuz etkilemektedir. Nitekim, Muğla’da üretilen ve yaklaşık Türkiye mermer ihracatının yüzde 20’sini tek başına karşılayan sektörün, 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolar ihracat içindeki payının da artması için bu tür eksikliklerinin giderilerek, gümrükleme işleri kolaylaştırılmalıdır. İhracattın artması için her ilin, yurtdışında nereye ihraç edeceğinin planlandığı bugünlerde, Gümrük Müdürlüklerinin illerde de kurulmasını zorunlu hale getirecektir. Muğla’da, yakın zamanda faaliyete geçen, KOSGEB Muğla Hizmet Müdürlüğü’ne sektörlerin ne kadar ihtiyaçları olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Aynı şekilde ihtiyacı duyulan Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirlikleri de ihracatçı kuruluşların ihracat işlerini kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

“KONTEYNIRLARIMIZ GÜVENDE DEĞİL”

Dernek başkanı Ercan, kamyonlarla risk taşıdıklarını belirterek “Karayoluyla en çok ihracatı Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Irak’a yapıyoruz. Ortalama 12 bin tır bu ülkelere 120 milyon dolarlık ürün taşıyor. Anlaşmalı gümrük şirketlerinin İzmir’de bulunması gümrük işlemlerimizi ya İzmir’de yapmamızı, yada sınır kapısına en yakın ilde bulunan gümrük müdürlüğünde yapmamızı zorunlu kılıyor. Ancak fabrikamızdan çıkan konteynırların başka illerde kontrolümüz dışında mühürlenmesi bizi bir takım kaçakçılık olaylarında kullanılma endişesine sürüklüyor. Geçmişte sektörde böyle olaylar yaşandı ve sektöre zarar verdi. Mühürleme işlemi fabrika sahasında yapılsa, başka illerde kontrolümüz dışında olabilecek kaçakçılık endişelerimiz ortadan kalkacak ve konteynırlarımızın güvenliği sağlanmış olacaktır. Mevcut durumda kamyonlarımız risk taşımaktadır. Ayrıca, ilimizden hangi ülkelere ne miktar ihracat yapıldığı ve ne kadar gelir sağlandığı hususunda güvenilir ve kesin rakamlara ulaşmak da mümkün olacaktır. Bu yüzden Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirliğinin biran önce kurulması için talepte bulunduk” diye konuştu.

YAZIŞMALAR BAŞLADI

Muğla’ya Gümrük Müdürlüğü kurulması için çalışma başlatan Muğla Mermerciler Odası, Gümrük Genel Müdürlüğü ile yazışmalara başladı.

Mermerciler Derneği, 17 Kasım 2009’da il merkezine gümrük müdürlüğü kurulması için Muğla Valiliği’ne dilekçe yazdı. Valilik tarafından bakanlığa gönderilen yazıya 3 yıl sonra 27 Kasım 2012’de gelen cevapta; ‘Kurulmasını gerektirecek seviyeye gelinmesi halinde talep yeniden değerlendirilecektir’ denildi. Dernek temsilcileri, Valilik ve Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa’ya sıkıntılarını dile getiren yeni bir dilekçe gönderdiler. Milletvekili Ali Boğa da konunun takipçisi olacağını bildirdi.

ÜLKE ÜRETİMİNİN YÜZDE 20’Sİ MUĞLA’DA

Türkiye’nin mermer üretiminin yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Muğla’dan dünyanın 30 ülkesine mermer ihraç ediliyor. 2010 yılında 210 milyon dolar olan mermer ihracatı, 2011’de 240 milyon dolar, 2012’de de 270 milyon dolara ulaştı. Muğla çıkartılan 32 değişik renk ve desende mermer, fabrikalarda işleniyor ve ortalama 10 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Muğla’dan ihraç edilen mermer, özellikle binaların dış ve iç kaplamalarında tercih ediliyor.

Bu haber toplam 536 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.