999 Kişinin Zehirlendiği Döner Skandalında Yeni Gelişme
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde Ramazan Bayramı'nın ilk dört gününde satılan tavuk dönerlerin ardından 999 kişinin zehirlenmesiyle ilgili açılan davada, tutuklu sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı. İşletme sahibi Emrah T. ve döner ustası Kamil Y., kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesine hükmetti.
Bayramın İlk Günlerinde Satılan Dönerler Krize Neden Oldu
30-31 Mart ve 1-2 Nisan tarihleri arasında Körfez ilçesi Güney Mahallesi Adnan Caddesi’nde hizmet veren işletmede tüketilen tavuk dönerlerin ardından, tam 999 kişi mide bulantısı, ishal ve yüksek ateş şikayetleriyle hastanelere başvurdu. Gıda kontrol ekiplerinin analizleri sonucu, döner örneklerinde insan sağlığı için tehlikeli olan Bacillus cereus, koagülaz pozitif staphylococcus, listeria monocytogenes ve salmonella spp bakterileri tespit edildi.
Gıda Standartlarına Uygun Olmayan Tavuklar
Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda yapılan incelemeler sonucunda, numunelerin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlendi. İddianamede, dönerde kullanılan tavukların Damla Piliç isimli bir firmadan temin edildiği ve 29 Mart'ta topluca soslanarak bekletildiği, son kullanım tarihinin 3 Nisan olduğu kaydedildi. Tavukların birkaç gün boyunca uygun olmayan koşullarda soslu şekilde bekletilmesi, zehirlenmenin temel nedeni olarak gösterildi.
Sanıklar Suçlamaları Kabul Etmedi
Duruşmada savunma yapan işletme sahibi Emrah T., ürünlerin günlük kullanıldığını iddia ederek, “Gelen mallar sıkıntılıydı. Hastaneye kaldırılanlar arasında oğlum ve çalışanım da var. Kasıtlı hiçbir şey yapmadım. Suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” dedi.
Döner ustası Kamil Y. ise savunmasında, “Hijyen kurallarına uyuyoruz, ürünleri soğuk hava deposunda saklıyoruz. Tavukta çıkan bakteriler bizim değil, ürünü aldığımız firmanın sorumluluğudur. Tahliyemi talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Sanık Avukatı: “Hijyen Sorunu Tespit Edilmedi”
Sanıkların avukatı ise savunmasında, “İş yerinde yapılan denetimlerde son kullanım tarihlerinin geçmediği ve hijyen sorunu bulunmadığı tespit edilmiştir. Müvekkillerim kasıtlı hareket etmemiştir. Oğulları ve çalışanları da zehirlenmiştir. Tazminatla uzlaşma mümkündür, tutukluluk gereksizdir” ifadelerini kullandı.
Mağdurlar Yaşadıklarını Anlattı
Zehirlenme sonucu mağdur olan vatandaşlardan Birsel Akkol, yaşadığı süreci şöyle anlattı:
“Bayramın 3. günü kızımla döner yedik. Sonrasında ciddi mide ağrılarım oldu. Gözüm karardı, 2 gün yoğun bakımda kaldım, 12 gün işe gidemedim. Sanıklardan şikayetçiyim.”
Bir diğer mağdur Semanur Gözüm ise, “Bayramın 1. günü döner yedikten sonra ateşim çıktı, ishal ve kusma başladı. 3 gün yoğun bakımda kaldım, 12 gün izole odada yattım. Psikolojim hâlâ etkilenmiş durumda. Şikayetçiyim” dedi.
Sanıklara 8 Yıla Kadar Hapis Cezası İsteniyor
Sanıklar Emrah T. ve Kamil Y., “İnsanların hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde bozuk veya zararlı gıda satmak” suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılık, her iki sanığın 1,5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ediyor.
Mahkeme Tutukluluk Halinin Devamına Karar Verdi
Körfez 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve davanın ileri bir tarihte görülmek üzere ertelenmesine karar verdi.
Bu dava, Türkiye’de gıda güvenliği konusunda yaşanan en büyük vakalardan biri olarak tarihe geçerken, kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı. Davanın bir sonraki duruşması merakla bekleniyor.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.