CHP’de Sular Durulmuyor: Yönetim Yeniden Kılıçdaroğlu’na Geçti

CHP’de Sular Durulmuyor: Yönetim Yeniden Kılıçdaroğlu’na Geçti
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın “mutlak butlan” nedeniyle iptaline karar verdi. Mahkeme, Özgür Özel ve mevcut parti yönetimini tedbiren görevden uzaklaştırırken, Kemal Kılıçdaroğlu ile eski yönetimin yeniden göreve dönmesine hükmetti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) uzun süredir tartışma konusu olan kurultay davasında dikkat çeken bir karar çıktı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 36. Hukuk Dairesi, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Seçimli Kurultayı’nın “mutlak butlan” nedeniyle iptaline karar verdi.

Mahkeme, karar kapsamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmasına hükmetti. Daire ayrıca, kurultay öncesinde görevde bulunan eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile parti organlarının yeniden göreve dönmesine karar verdi.

Kararda, 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultayın kesin hükümsüz sayıldığı belirtilirken, bu tarihten sonra gerçekleştirilen tüm olağan ve olağanüstü kurultayların da hükümsüz kaldığı ifade edildi.

Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin daha önce verdiği “karar verilmesine yer olmadığı” yönündeki hükmünü kaldıran BAM 36. Hukuk Dairesi, birleşen dosyalar yönünden yapılan istinaf başvurularını kabul etti.

Mahkeme ayrıca, 8 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen CHP İstanbul İl Kongresi ile bu kongrede alınan tüm kararların da iptaline hükmetti.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Mutlak butlanla sakatlanmış 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay ile göreve gelen Genel Başkan Özgür Özel’in, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin, Parti Meclisi üyelerinin ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına ve 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay öncesi görevde bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin karar kesinleşinceye kadar tedbiren görevi üstlenmelerine karar verilmiştir.”

Mahkemenin aldığı kararın, gereğinin yerine getirilmesi amacıyla Yüksek Seçim Kurulu, Ankara İl Seçim Kurulu, Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu ve Ankara Valiliği’ne gönderileceği bildirildi.

Oy birliğiyle alınan karar için 2 hafta içerisinde Yargıtay’a temyiz yolu açık olacak.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.