Direksiyon Başında Bugünden İtibaren Rekor Cezalar Artık Yürürlükte

Direksiyon Başında Bugünden İtibaren Rekor Cezalar Artık Yürürlükte
Meclis’te kabul edilerek 27 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Alkollü araç kullanmadan ısrarlı takibe, kırmızı ışık ihlalinden “dur” ihtarına uymamaya kadar birçok başlıkta para cezaları katlandı, ehliyete el koyma ve trafikten men yaptırımları ağırlaştırıldı.

Trafikte kural ihlallerine yönelik yaptırımlar sertleşti. 27 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünden itibaren uygulanmaya başlandı. Düzenlemeyle birlikte idari para cezaları ciddi oranda artırılırken, birçok ihlalde ehliyete geçici ya da kalıcı el koyma ve araçların trafikten men edilmesi gibi yaptırımlar öngörüldü. Amaç, trafik güvenliğinde caydırıcılığı artırmak.

Alkollü ve Uyuşturuculu Sürücüye Ağır Fatura

0,50 promil üzerinde alkollü araç kullananlara 25 bin lira idari para cezası verilecek. İkinci kez alkollü yakalananlara 50 bin lira, üçüncü ve sonraki ihlallerde ise 150 bin lira ceza uygulanacak.

Uyuşturucu madde etkisinde araç kullananlara 150 bin lira ceza kesilecek ve sürücü belgeleri iptal edilecek. Alkol veya uyuşturucu ölçümünü yaptırmayanlara da 150 bin lira ceza uygulanacak, ayrıca 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konulacak.

Israrlı Takip ve Yol Kavgasına 180 Bin Lira

Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden ya da kavga etmek için araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası kesilecek. Bu kişilerin ehliyetleri 60 gün geri alınacak, araçları 30 gün trafikten men edilecek. Ehliyetler, psikoteknik değerlendirme sonrası iade edilecek.

Ehliyetsiz Araç Kullanana 200 Bin Liraya Kadar Ceza

Ehliyetsiz araç kullananlara 40 bin lira ceza uygulanacak. Ehliyeti geçici olarak geri alındığı halde araç kullananlar ile sürücü belgesi iptal edildiği halde direksiyon başına geçenler 200 bin lira ceza ödeyecek. Ehliyeti iptal edilen kişiye araç kullandıran işletene de 40 bin lira ceza verilecek.

Kırmızı Işıkta Kademeli Artış

Kırmızı ışık ihlali nedeniyle kazaya sebebiyet veren sürücülerin ehliyetleri 60 gün geri alınacak. Bir yıl içinde 6 kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyeti iptal edilecek.

İhlallerde para cezaları tekrar sayısına göre artacak:

  • İkinci ihlal: 10 bin lira
  • Üçüncü ihlal: 15 bin lira
  • Dördüncü ihlal: 20 bin lira
  • Beşinci ihlal: 30 bin lira
  • Altıncı ihlal: 80 bin lira

Drift, Makas ve Konvoylara Rekor Ceza

Kamuoyunda “drift atmak” olarak bilinen akrobatik hareketleri yapan sürücülere 46 bin lira ceza verilecek. Ehliyetler 60 gün geri alınacak, araçlar 60 gün trafikten men edilecek. Son 5 yıl içinde ikinci kez aynı nedenle ehliyeti geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilecek.

Makas atanlara, ters yönde araç kullananlara ve trafiği konvoy yaparak engelleyenlere 90’ar bin lira ceza uygulanacak.

Cep Telefonuna Kademeli Yaptırım

Seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere 5 bin lira ceza kesilecek. Bir yıl içinde ikinci ihlalde 10 bin lira, üçüncü ve daha fazla ihlalde her seferinde 20 bin lira ceza uygulanacak. Ayrıca her ihlalde ehliyet 30 gün geri alınacak.

Ambulansa Yol Vermeyene 46 Bin Lira

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeyenlere 15 bin lira ceza kesilecek. Ambulans veya itfaiyeye yol açmayanlara 46 bin lira ceza uygulanacak; ayrıca ehliyete el koyma ve trafikten men yaptırımı devreye girecek.

Hız Sınırlarında Yeni Tarife

Yerleşim yeri içinde hız sınırını 6-10 km/s aşanlara 2 bin lira, 66 km/s ve üzeri aşanlara ise 30 bin lira ceza verilecek. İhlal oranına göre cezalar kademeli artacak.

Yerleşim yeri dışında da benzer şekilde kademeli ceza sistemi uygulanacak ve 71 km/s ve üzeri hız aşımında 30 bin lira idari para cezası kesilecek.

Yerleşim yerinde hız sınırını 46-55 km/s aşanların ehliyeti 30 gün, 56-65 km/s aşanların 60 gün, 66 km/s’ten fazla aşanların ise 90 gün geri alınacak.

“Dur” İhtarına Uymayana 200 Bin Lira

TGRT'de yer alan habere göre, polisin “dur” ihtarına uymayarak kaçan sürücülere 200 bin lira ceza verilecek. Bu kişilerin ehliyetleri 60 gün geri alınacak, araçları 60 gün trafikten men edilecek.

Plaka İhlallerine Ağır Yaptırım

Standartlara aykırı plaka takanlara 4 bin lira ceza kesilecek ve araç uygun hale getirilene kadar trafikten men edilecek. Sahte ya da başka araca ait plaka kullananlara 140 bin lira ceza uygulanacak; ehliyet 30 gün geri alınacak, araç 30 gün trafikten men edilecek.

Plakanın okunmasını engelleyecek şekilde değişiklik yapanlara da 140 bin lira ceza verilecek. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde ceza 280 bin liraya çıkacak ve araç 60 gün trafikten men edilecek.

Ağır Tonajlı Araçlara İzin Şartı

Özellikli yük taşımacılığı için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden izin alınması zorunlu olacak. Bu araçlardan, dingil sayısı ve tonaj gibi kriterlere göre her yıl belirlenecek karayolu kullanım bedeli tahsil edilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte trafik zabıtasının yetkileri genişletilirken, trafik güvenliğini tehdit eden ihlallerde para cezaları ve idari yaptırımlar önemli ölçüde artırıldı. Yetkililer, düzenlemenin temel hedefinin trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu vurguluyor.

Kaynak:TGRT HABER

Bu haber toplam 116 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.