Dondurucudaki Gıdalarınız Güvende mi? İşte Bilmeniz Gereken Saklama Süreleri
Gıdaların -18 °C'de dondurularak saklanmasının, besin değerlerinin korunması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.
Ancak, her gıdanın dondurulmuş halde güvenle tüketilebileceği sürenin farklı olduğu vurgulandı. Özellikle dondurulmuş ürünlerin çözündürülüp tekrar dondurulmasının gıda güvenilirliği açısından sakıncalı olduğu ve sağlığınız için gıdalarınızı uygun koşullarda saklamanız gerektiği ifade edildi.
Dondurucuda Azami Muhafaza Süreleri:
Şarküteri ürünleri: 1-2 ay
Çiğ kırmızı et: 6 ay
Pişmiş kırmızı et: 2-3 ay
Çiğ kanatlı eti: 9-12 ay
Pişmiş kanatlı eti: 4 ay
Balık (çiğ veya pişmiş): 6-8 ay
Artan yemekler: 2-4 ay
Sebzeler: 1 yıl
Meyveler: 6 ay
Ekmek: 3 ay
Kek ve unlu mamuller (krema yoksa): 6-8 ay
Süt: 1 ay
Rendelenmiş peynir: 4 ay
Tereyağı: 3 ay
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu bilgilerin yanı sıra daha fazla bilgi için guvenilirgida.tarimorman.gov.tr ve efsa.europa.eu/tr/safe2eat adreslerinin ziyaret edilebileceğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.