İşte Bu Bitkiyi Koparmanın Cezası 557 Bin TL’ye Patlıyor!

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kum zambakları (Pancratium maritimum) için kapsamlı koruma çalışmaları başlatıldı. İlçedeki sahil şeridinde doğal olarak yetişen endemik bitkiler, Gazipaşa Milli Eğitim Müdürlüğü Arama Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri tarafından etrafı çevrilerek koruma altına alındı.
Çalışmalar kapsamında vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla bilgilendirici tabelalar da sahillere yerleştirildi. AKUB temsilcisi Şeyda Demiryürek, kum zambaklarının soğanlarının yurt dışına çıkarılmasının yasak olduğunu ve bitkiyi koparanlara 557 bin 212 TL idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.
Demiryürek, doğaya sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek, "Kum zambakları, sahillerimizin doğal ve kültürel miraslarından biridir. Bilinçsizce yapılan müdahaleler bu zarif bitkinin yok olmasına neden olabilir. Hem fiziksel koruma önlemleri aldık hem de halkımızı bilgilendirmeye yönelik çalışmalar başlattık. Bu güzelliği hep birlikte yaşatabiliriz. Kum zambaklarını birlikte koruyalım" dedi.
Yetkililer, sahillerde temizlik kurallarına uyulması, kum zambaklarının bulunduğu alanlarda ateş yakılmaması ve araç ile evcil hayvanlarla girilmemesi gerektiğini vurguladı. "Unutmayalım, her bir kum zambağı gelecek nesiller için çok değerli" çağrısı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.