Köye Gelenler İçindekilerden İkram Alınca Şaşkınlık Yaşıyor

Köye Gelenler İçindekilerden İkram Alınca Şaşkınlık Yaşıyor
Artvin’in Ortaköy köyüne bağlı Çalışkanlar mezrasında, yöre halkının “buzhane” olarak adlandırdığı kayalarla çevrili yeraltı mağaraları, yılın her döneminde yiyecek ve içecekleri saklamak için kullanılıyor.

Köylüler, mağaralarda saklanan hiçbir ürünün zayi olmadığını belirterek, “Diğer köylerden ve şehir dışından gelen misafirlere gösteriyoruz, içerideki sebzelerden ikram ediyoruz. Herkes şaşırıp çok beğeniyor” dedi.

Artvin merkezine 1600 rakımlı mezrada yaşayan köylüler, peynir, kaymak, yoğurt, et, yağ, patates gibi yiyeceklerini ve yazın ise soğutulması gereken sularını, tarihleri kesin olarak bilinmeyen 40’a yakın yeraltı mağarasında saklıyor. Her mevsim serin olan bu “buzhaneler”, birbirlerine yakın konumları ve sonradan yapılan giriş kapılarıyla dikkat çekiyor.

“Evimizde buzdolabı var ama yine kullanıyoruz”

Mezra sakinlerinden 85 yaşındaki Ali Üstün, buzhanelerin tarihinin net olarak bilinmediğini belirtti. Evine yakın mağarayı sürekli kullandığını ifade eden Üstün, “Evimizde buzdolabı olmasına rağmen yine burayı kullanıyoruz. Çocukluğumdan beri buradaydı, dedem ve babam kullanmış, ben de kullandım. Şimdi çocuklarım devam ediyor” dedi.

“Hiçbir yiyeceğimiz zayi olmaz”

Şenlik Uğur ise mağaraların kendilerine miras olarak kaldığını ve bunu gelecek nesillere bırakmak istediklerini söyledi. Buzhanelerin doğal soğutucu görevi gördüğünü belirten Uğur, “Yoğurdumuzu, peynirimizi, tereyağımızı, patatesimizi buraya koyarız. Burası buzdolabından daha iyi. Hiçbir yiyeceğimiz bozulmaz, tadı ve doğallığı korunur. Atalarımızdan kalan bir yöntem” ifadelerini kullandı.

Mağaraların yaklaşık 3-4 metrekare büyüklüğünde olduğunu anlatan İsmail Dalkılıç, “Yediğimiz gıdalar bozulmuyor, tamamen doğal. Burası, ürünlerin tazeliğini korumak için kullanılıyor. Buzdolabının alternatifi ama tabii ki buzdolabı daha pratik” dedi.

Dışarıdan gelenler hayran kalıyor

Sedat Şükrüoğlu da asırlar önce inşa edilen mağaraların halen aktif kullanıldığını söyledi. Mezra dışından gelen ziyaretçilerin bu doğal depolama yöntemine hayran kaldığını belirten Şükrüoğlu, “Meyve ve sebzeler bir ay boyunca bozulmadan duruyor. Kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Misafirlere gösteriyoruz, içeridekilerden ikram ediyoruz. Herkes şaşırıp çok beğeniyor” dedi.

Kaynak:ANADOLU AJANSI

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.