Kurusunun 100 Gramı ile Bir Öğünlük Yemek Pişiyor
Toplaması kadar kurutması da zahmetli olan madımak, kurusu sayesinde uzun süre bozulmadan saklanabiliyor ve özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri oluyor. Vakumlanarak yurt dışına gönderilen kuru madımak, hem gurbetçiler hem de şehirde yaşayanlar tarafından tercih ediliyor.
Sivas’ta türkülere konu olmuş sofraların olmazsa olmazı madımak, Nisan-Haziran ayları arasında kırsal alanlarda kendiliğinden yetişiyor ve kadınlar tarafından tek tek toplanıyor. Kurutma işlemi sırasında fire veren madımak, 10 kilogram yaşından yalnızca 1 kilogram kuru madımak elde edilmesini sağlıyor. Sezonunda kilosu 100 liradan başlayan yaş madımak, zahmetle kurutulan kurusu ile tezgâhlarda kilogramı 800 liradan satılıyor. Bir kilogram yaş madımaktan bir öğün yemek hazırlanırken, 100 gram kuru madımaktan da aynı miktarda yemek yapılabiliyor.
“1 kilogram kuru madımaktan yaklaşık 10 defa yemek hazırlanabilir”
Aktar Hayrettin Bozdağ, bazı müşterilerinin kuru madımağı tercih etmesinin mantıklı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Madımak asırlardır Sivas’a özgü bir bitkidir. Nisan ayında kadınlar tarafından toplanmaya başlanan madımak, yaş olarak tüketilebildiği gibi Mayıs ortasından itibaren kurutuluyor. Kurutma sürecinde fire verdiği için fiyatı artıyor. Yaşının kilosu sezonunda 100 lira iken, kuru madımağın kilosu 800 lira. Yaş madımaktan bir öğün yemek çıkarken, kuru madımaktan 100 gram aynı yemeği hazırlamak mümkün. Yani 1 kilogram kuru madımaktan yaklaşık 10 defa yemek yapılabilir. Bu nedenle kuru madımak almak bazı müşteriler için daha ekonomik oluyor. Ayrıca ‘Kuruya kurt düşmez’ sözünün doğruluğu gibi, kuru madımak uzun süre dayanıyor. Evlerde derin dondurucuda 2 yıl sonra bile kullanılabilir. Sivas’ta madımak bir kültürdür ve evlerde mutlaka bulunur.”
Gurbetçiler de Kuru Madımak Tercih Ediyor
Bozdağ, madımağın farklı yemeklerde kullanılabildiğini belirterek, “Yerel halk Nisan ve Mayıs aylarında taze madımak alıyor. Gurbetçiler ise bu aylarda şehirde olmadıkları için yaz aylarında kuru madımak tercih ediyor. Vakumlayarak yanlarına alıyorlar ve kendi şehirlerinde tüketiyorlar. Madımağın sulu yemeği yapılır, içine pastırma veya sucuk eklenince lezzeti daha da artar. Kış yaklaşırken madımak özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve yüksek C ile D vitamini içeriği nedeniyle sofralardan eksik edilmemeli” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.