Sakın Vermeyin! IBAN Satan Yandı: Yeni Yasa Geliyor, Cezası 3 Yıl Hapis
Yeni düzenlemeye göre, haksız kazanç sağlamak amacıyla banka hesap bilgilerini veya kripto varlık hesap bilgilerini başkasına veren kişiler, 1 ila 3 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Hesap Bilgilerini Vermek Müstakil Suç Oluyor
Kanun teklifinde en dikkat çeken başlıklardan biri, ödeme araçlarının veya hesap bilgilerinin paylaşımının doğrudan suç kapsamına alınması. Buna göre, kendisine ya da bir başkasına çıkar sağlamak amacıyla banka ya da kredi kartı bilgilerini veya kripto hesap bilgilerini başkasına verenler, başka bir ağır suç oluşmadığı takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Dolandırıcılıkta Hızlı Müdahale Yetkisi
Yeni düzenleme, dolandırıcılık olaylarına karşı hızlı adım atılmasını da sağlayacak. Bilişim sistemleri üzerinden işlenen hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarında, ilgili banka hesabı 3 güne kadar askıya alınabilecek. Suçtan elde edilen kazançlara savcılık kararıyla el konulacak ve işlem 24 saat içinde hâkim onayına sunulacak.
Çipli Kimlik Şartı Geliyor
Paket aynı zamanda kimlik güvenliğini artıracak teknolojik adımlar da içeriyor.
Hesap açılışları: Elektronik ödeme kuruluşlarında fotoğraf, yüz tanıma, parmak izi veya çipli kimlik doğrulaması yapılmadan yeni hesap açılamayacak.
Mobil hatlar: Cep telefonu hattı aboneliği yalnızca çipli kimlik kartı ile yapılabilecek.
İdari cezalar: Suçta kullanıldığı belirlenen mobil hatların kesilmesi kararına uymayan işletmelere, savcılık tarafından 50 bin TL ile 300 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak.
AK Parti milletvekillerinin üzerinde çalıştığı teklifin kısa süre içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.