SGK’lılara Erken Emeklilik Müjdesi: 5 Yıl Daha Erken Emekli Olunacak
Türkiye’de uzun süredir gündemde olan sosyal güvenlik reformu, milyonlarca çalışanın emeklilik koşullarını değiştirecek. Yapılması planlanan düzenleme ile özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için prim gün sayısı 9.000’den 7.200’e indirilecek ve SSK prim gün şartıyla eşitlenecek. Böylece Bağ-Kur’lular, yaklaşık 5 yıl daha erken emekli olma hakkına kavuşacak.
Ekonomim sitesinde yer alan habere göre, yeni düzenleme yalnızca 2000 öncesi değil, 2008 sonrasında sigorta girişi olan Bağ-Kur’luları da kapsayacak. Normal şartlarda bu gruptaki sigortalılar 9.000 prim günüyle emekli olabiliyordu. Ancak düzenleme sonrası, 2000-2008 arası girişi olanlar dahil, tüm Bağ-Kur’lular için prim şartı 7.200 güne düşecek.
Yaş şartı ise korunacak. Yani 7.200 prim gününü tamamlayanlar, sigorta başlangıç tarihine göre belirlenen yaşa ulaştıklarında emekli olabilecek.
EYT düzenlemesi ise 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor. Bu tarihten önce işe başlayanlarda yaş şartı kaldırıldı ancak prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. SSK’lı çalışanlar için 5.000 – 5.975 gün arası, Bağ-Kur’lular için ise 9.000 gün prim şartı aranıyordu. Yeni düzenleme ile Bağ-Kur prim gün sayısının 7.200’e çekilmesi, prim gününü dolduramayan EYT’liler için büyük avantaj sağlayacak.
3.600 ve 4.500 gün primle emeklilik şartları
3.600 günle emeklilik: Kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş ve en az 15 yıl sigortalılık süresi şartıyla mümkün. Bu koşullar kademeli olarak artıyor.
4.500 günle emeklilik: 25 yıl sigortalılık süresiyle, kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartıyla uygulanıyor.
Bu düzenlemeler, özellikle prim gününü tamamlayamayan sigortalılar için erken emekliliğin önünü açıyor.
Kaynak:EKONOMİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.