Vasiyet Krizi 4 Günlük Bekleyişe Neden Oldu: Cenaze Türbeye Cumhurbaşkanlığı Onayıyla Defnedildi
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, uzun yıllar Kocacami’de imamlık yapan ve 88 yaşında hayatını kaybeden Sadettin Kılıç’ın cenazesi, vasiyeti doğrultusunda defnedilmek istenen yere gömülemeyince ilçede gerginlik yaşandı. Vasiyeti yerine getirmek isteyen aile ve vatandaşlar ile belediye arasında yaşanan anlaşmazlık, çevik kuvvetin müdahil olduğu bir sürece dönüştü. 4 gün süren bekleyişin ardından defin işlemi, Cumhurbaşkanlığı onayıyla gerçekleştirilebildi.
Sadettin Kılıç’ın, Eski Burhaniye Belediyesi binası yakınlarında yer alan Muhyiddin-i Rumi Hazretleri Türbesi'nin bahçesine defnedilmek istediği öğrenildi. Ancak ailenin bu talebi, CHP’li Burhaniye Belediyesi tarafından reddedildi. Talebin reddedilmesi üzerine başlayan girişimler, ilçede adeta bir krize neden oldu.
Gelişmelerin ardından, Burhaniye Kaymakamlığı’na vekalet eden Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş ve Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, süreci yerinde takip etmek üzere bölgeye geldi. Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ile yapılan görüşmelerin ardından, türbe çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Çevik Kuvvet ekipleri olası taşkınlıkları önlemek amacıyla bölgede saatlerce nöbet tuttu.
Defin işlemi, Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen onayın ardından ancak dördüncü günün sonunda gerçekleştirilebildi. Kılıç, vasiyeti üzerine Muhyiddin-i Rumi Hazretleri Türbesi’nin bahçesine defnedildi.
Sadettin Kılıç’ın oğlu Cemalettin Kılıç, süreci şöyle özetledi:
“Babamız Burhaniye’ye manevi anlamda iz bırakmış, 65 yıl bu ilçeye hizmet etmiş bir şahsiyetti. Türbenin bulunduğu yer, çocukluğumuzun geçtiği, babamızın 50 yıl yaşadığı evin yanıdır. 22 Haziran’da kaymakamlığa dilekçe verdik. Bugün saat 14.30’da Cumhurbaşkanımızın imzasıyla onay geldi. Ancak Belediye Başkanı buranın belediyeye ait olduğunu belirterek defin izni vermek istemedi. Kaymakamımız yasal süreci anlattı, fakat direnç sürdü. Emniyet Müdürümüz ve polislerimiz sağduyuyla hareket etti, aksi halde büyük olaylar çıkabilirdi. Sabırla vasiyet yerine getirildi, mutluyuz.”
Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ise açıklamasında, türbenin yer aldığı alanın belediye mülkiyetinde olduğunu ve meclis kararı olmadan defin işlemine izin verilemeyeceğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.